Karácsonyi hidegtál: juhtúróval töltött gomba, tokaji boros franciasaláta, szilvás bacon tekercs

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 13. szerkesztő

A karácsonyi menü nálam elképzelhetetlen francia saláta nélkül. Nagyon szeretem a könnyen elkészíthető, apróbb falatkákat is. Ezek Szenteste vacsorára is jók, vagy Karácsony első és második napján reggelire. Íme a kaprosjuhtúróval töltött gombafejek, a fokhagymás-aszaltszilvás bacon tekercs és a tokaji boros franciasaláta.

 

Kapros juhtúróval töltött gombafejek

Hozzávalók:

7-8 db nagy champion gomba fej

25 dkg juhtúró

2-3 evőkanál krémes tejföl

1 csokor kapor

Só, frissen őrölt bors

A gombákat megmosom, száraikat félreteszem, és megpucolom a fejeket. A túrót a villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt, és a megmosott, apróra vágott kaprot. Fűszerezem, és jól elkeverem. A túrót habzsákba töltöm, és a gombafejekbe ügyeskedem. A gáztepsit sütőpapírral béleltem ki, és  közepes lángon (kb. 180 fok) 15-20 perc alatt megsütöttem a szilvával töltött bacont.

Fokhagymás-aszaltszilvás bacon tekercs

15 dkg előre szeletelt bacont megfeleztem. A fokhagymát megpucoltam, a magozott szilvába töltöttem. Minden töltött szilvaszemet betekertem baconnel. A gombával együtt sütöttem.

Tokaji boros franciasaláta

A magyar úri család konyhája c. könyvből vettem az alapötletet, hogy a francia salátát borral készítsem. A recept egy boros pácot és egy boros mártást is ajánl. Mindkettő került rá, kicsi változtatásokkal. 3 napig eláll a hűtőben.

Hozzávalók:

1 kg mélyhűtött francia saláta alap 

1 db kukorica-borsó konzerv 

2 db alma

5-6 db sós uborka

1 nagy marék dióbél

A páchoz:

1dl fehérbor 

1 evőkanál extra szűz olívaolaj

1 evőkanál ecet vagy balzsamecet

1 evőkanál citromlé

só, frissen őrölt bors

1-2 evőkanál méz

Tartármártás:

5-6 evőkanál majonéz

1 evőkanál dijoni mustár

1 evőkanál fehérbor

1-2 teáskanál ecet

2 evőkanál krémes tejföl

fűszersó, frissen őrölt bors

méz, ízlés szerint

A fagyasztott alapot bő, sós forró vízben, pár perc alatt megfőzöm. A zöldségeket leszűröm, és egy nagy tálba teszem. Hozzáadom a konzerv lecsepegtetett tartalmát is. Az almát megmosom, megtörlöm, lehámozom, apróra vágom. Hozzáadom a többi zöldséghez és megcsepegtetem citromlével. Ezután leöntöm a páccal. Negyed órát pihentetem. A dióbélt kisebb darabokra vágom, az uborkát felkockázom.

A salátához adom, és összedolgozom a tartármártással. Hűtőbe teszem. Jó tesz neki, ha várunk, amíg az ízek összeérnek.