Karácsonyi hidegtál: juhtúróval töltött gomba, tokaji boros franciasaláta, szilvás bacon tekercs
A karácsonyi menü nálam elképzelhetetlen francia saláta nélkül. Nagyon szeretem a könnyen elkészíthető, apróbb falatkákat is. Ezek Szenteste vacsorára is jók, vagy Karácsony első és második napján reggelire. Íme a kaprosjuhtúróval töltött gombafejek, a fokhagymás-aszaltszilvás bacon tekercs és a tokaji boros franciasaláta.
Kapros juhtúróval töltött gombafejek
Hozzávalók:
7-8 db nagy champion gomba fej
25 dkg juhtúró
2-3 evőkanál krémes tejföl
1 csokor kapor
Só, frissen őrölt bors
A gombákat megmosom, száraikat félreteszem, és megpucolom a fejeket. A túrót a villával összetöröm, hozzáadom a tejfölt, és a megmosott, apróra vágott kaprot. Fűszerezem, és jól elkeverem. A túrót habzsákba töltöm, és a gombafejekbe ügyeskedem. A gáztepsit sütőpapírral béleltem ki, és közepes lángon (kb. 180 fok) 15-20 perc alatt megsütöttem a szilvával töltött bacont.
Fokhagymás-aszaltszilvás bacon tekercs
15 dkg előre szeletelt bacont megfeleztem. A fokhagymát megpucoltam, a magozott szilvába töltöttem. Minden töltött szilvaszemet betekertem baconnel. A gombával együtt sütöttem.
Tokaji boros franciasaláta
A magyar úri család konyhája c. könyvből vettem az alapötletet, hogy a francia salátát borral készítsem. A recept egy boros pácot és egy boros mártást is ajánl. Mindkettő került rá, kicsi változtatásokkal. 3 napig eláll a hűtőben.
Hozzávalók:
1 kg mélyhűtött francia saláta alap
1 db kukorica-borsó konzerv
2 db alma
5-6 db sós uborka
1 nagy marék dióbél
A páchoz:
1dl fehérbor
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 evőkanál ecet vagy balzsamecet
1 evőkanál citromlé
só, frissen őrölt bors
1-2 evőkanál méz
Tartármártás:
5-6 evőkanál majonéz
1 evőkanál dijoni mustár
1 evőkanál fehérbor
1-2 teáskanál ecet
2 evőkanál krémes tejföl
fűszersó, frissen őrölt bors
méz, ízlés szerint
A fagyasztott alapot bő, sós forró vízben, pár perc alatt megfőzöm. A zöldségeket leszűröm, és egy nagy tálba teszem. Hozzáadom a konzerv lecsepegtetett tartalmát is. Az almát megmosom, megtörlöm, lehámozom, apróra vágom. Hozzáadom a többi zöldséghez és megcsepegtetem citromlével. Ezután leöntöm a páccal. Negyed órát pihentetem. A dióbélt kisebb darabokra vágom, az uborkát felkockázom.
A salátához adom, és összedolgozom a tartármártással. Hűtőbe teszem. Jó tesz neki, ha várunk, amíg az ízek összeérnek.