Kínai tojásos sült rizs, fokhagymás-szójaszószos csirkével
A híres kínai tojásos rizs, szerintem az egyik legfinomabb köret. Elkészítése egyszerű, és úgy az igazi, ha főfogás is egyezik vele. Ez a könnyű étel feledteti a kínai büfék rossz hírét, és a kínai konyha pozítiv mivoltát hozza el nekünk.
Hozzávalók:
60 dkg csirkemell
2 dl jázmin rizs
3 db tojás
10 dkg zöldborsó
1 fej hagyma
1 dl mogyoróolaj
8 gerezd fokhagyma
2 ek szójaszósz
2 tk só
1 mokkáskanál bors
A vöröshagymát apróra vágjuk, a rizst átválogatjuk, leöblítjük. Wokban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk a hagymát és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük 4 dl vízzel. Sóval, borssal fűszerezzük.
Miután felforrt a víz, a wokot a legkisebb lángra tesszük, gyakori kevergetés mellett fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, 20 percet hagyjuk pihenni a fedő alatt. Párhuzamosan elkészítjük a csirkét.
A húst kockára vágjuk. Serpenyőben olajat melegítünk, fehéredésig sütjük a csirkét, majd hozzáadjuk a szójaszószt. Megpucoljuk a fokhagymát és összezúzzuk. A fokhagymát alaposan elkeverjük a csirkével.
Ha a csirke kész, felmelegítjük a rizst. Hozzáadjuk a fagyos borsót és megvárjuk, amíg felolvad. A tojásokat felverjük, a borsós rizs közepére öntjük és gyorsan elkeverjük a rizzsel.
Ha a tojásos rizs kész, legvégül a csirkét adjuk hozzá. A húst és a rizst elkeverjük és tálaljuk.