Kínai tojásos sült rizs, fokhagymás-szójaszószos csirkével

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 20. szerkesztő

 

A híres kínai tojásos rizs, szerintem az egyik legfinomabb köret. Elkészítése egyszerű, és úgy az igazi, ha főfogás is egyezik vele.  Ez a könnyű étel feledteti a kínai büfék rossz hírét, és a kínai konyha pozítiv mivoltát hozza el nekünk.

 

Hozzávalók:

60 dkg csirkemell

2 dl jázmin rizs

3 db tojás

10 dkg zöldborsó

1 fej hagyma

1 dl mogyoróolaj

8 gerezd fokhagyma

2 ek szójaszósz

2 tk só

1 mokkáskanál bors

A vöröshagymát apróra vágjuk, a rizst átválogatjuk, leöblítjük. Wokban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk a hagymát és átforgatjuk rajta a rizst. Felöntjük 4 dl vízzel. Sóval, borssal fűszerezzük.

Miután felforrt a víz, a wokot a legkisebb lángra tesszük, gyakori kevergetés mellett fedő alatt puhára főzzük. Ha kész, 20 percet hagyjuk pihenni a fedő alatt. Párhuzamosan elkészítjük a csirkét.

A húst kockára vágjuk. Serpenyőben olajat melegítünk, fehéredésig sütjük a csirkét, majd hozzáadjuk a szójaszószt. Megpucoljuk a fokhagymát és összezúzzuk. A fokhagymát alaposan elkeverjük a csirkével.

Ha a csirke kész, felmelegítjük a rizst. Hozzáadjuk a fagyos borsót és megvárjuk, amíg felolvad. A tojásokat felverjük, a borsós rizs közepére öntjük és gyorsan elkeverjük a rizzsel.

Ha a tojásos rizs kész, legvégül a csirkét adjuk hozzá. A húst és a rizst elkeverjük és tálaljuk.