Kókuszos-mandulás tejberizs
Milyen az, ha egy dán étel olasz alapanyagokból készül egy magyar konyhában? Nem más, mint egy igazi kulináris randevú, amelyért a fogyasztóközönség hálás lesz. És ez az én tejberizsem.
Hozzávalók:
1 liter tej
1 bögre olasz „desszert” rizs (pl.: DeSpar Originaro rizs),
5 dkg durvára darált mandula
5 dkg mazsola
1 evőkanál kókuszreszelék
1 citrom reszelt héja
negyed üveg rumaroma
1 zál vanília vagy egy teáskanál eszencia
2-3 evőkanál méz
2 dl habtejszín
A tejet vaníliarúddal vagy eszenciával, reszelt citromhéjjal felforraljuk. Hozzáöntjük a rizst és takarékon főzzük tovább. Ez a rizs gyorsan megpuhul, mindössze bő negyedóra kell neki. Folyamatosan kevergetjük, amíg jól megszívta magát. Egy lefedhető műanyag edénykébe beletesszük a mazsolát, felöntjük rumot és egy kis vízzel, majd pár percre betesszük a mikrohullámú sütőbe.
Leszűrjük, a rizshez adjuk és belekeverjük a kókuszreszeléket és a mandulát. Mézzel ízestjük, ami a meleg rizsben könnyen elolvad és szépen eloszlik. Miután a rizs kezd kihűlni, felverjük robotgéppel a tejszínt, és óvatosan beleforgatjuk a rizsbe. Végül a hűtőbe tesszük és várunk egy kicsit míg az ízek teljesen összeérnek és megfelelően hideg lesz a desszert. Cseresznye és eperszörppel valamint kakaóporral tálaljuk.
Kövess a Fb-on is: http://www.facebook.com/GasztroReka