Kossuth szelet zsemlemártással, párolt rizzsel
A vacsorát pedig a Kossuth Lajosról elnevezett fogásokból választottam. A húsétel eredetileg borjúból készült, de ma leginkább marhahúsból kerül a vendéglők asztalára. Borjúcomb hiányában most marhacombból készítettem.
Hozzávalók 4 személyre:
Húshoz:
70 dkg borjúcomb vagy marha felsál
15 dkg húsos szalonna
1 evőkanál mangalica zsír
só, frissen őrölt bors
Mártáshoz:
3 dl tejszín
2 evőkanál zsemlemorzsa
1 csokor petrezselyem
1 mokkáskanál fűszersó
frissen őrölt bors
Rizshez:
1 bögre rizs (nálam jázmin rizs)
2 bögre víz
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál fűszersó
A húst megtisztítom, szeletekre vágom. Kiklopfolom, sózom, borsozom. Ha van spékelőtű, akkor mindegyik szelet közepébe húzok egy szelet szalonnát, ha nincs, akkor körbetekerem a szeleteket baconnel, és hústűvel rögzítem.
Magas falú serpenyőben felolvasztom a zsírt és kisütöm a húsokat.
Jól átsütöm, nem steak készül.
A mártáshoz száraz serpenyőben megpirítom a zsemlemorzsát. Elkezdem melegíteni a tejszínt, hozzáadom a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselymet, sóval, és egy-két tekerésnyi borssal ízesítem.
Kevergetés mellett összeforralom. Gyorsan besűrűsödik.
A rizst átöblítem, leszűröm. Felmelegített olívaolajon átforgatom, és felöntöm vizzel, sóval ízesítem. Ha felforrt, a legkisebb lángra teszem, és ott is takarékon. Fedő alatt addig főzöm, amíg el nem párolog a víz. Közben megkevergetem. Ha elfőtt a víz, elzárom, és további 20 percig fedő alatt pihentetem.
A húst a mártással és rizzsel tálalom. (Az eredeti recept tejfölt használ a mártásnál.)