Kossuth szelet zsemlemártással, párolt rizzsel

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 15. szerkesztő

A vacsorát pedig a Kossuth Lajosról elnevezett fogásokból választottam. A húsétel eredetileg borjúból készült, de ma leginkább marhahúsból kerül a vendéglők asztalára. Borjúcomb hiányában most marhacombból készítettem.

Hozzávalók 4 személyre:

Húshoz:

70 dkg borjúcomb vagy marha felsál

15 dkg húsos szalonna

1 evőkanál mangalica zsír

só, frissen őrölt bors

Mártáshoz:

3 dl tejszín

2 evőkanál zsemlemorzsa

1 csokor petrezselyem

1 mokkáskanál fűszersó

frissen őrölt bors

Rizshez:

1 bögre rizs (nálam jázmin rizs)

2 bögre víz

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál fűszersó

 

A húst megtisztítom, szeletekre vágom. Kiklopfolom, sózom, borsozom. Ha van spékelőtű, akkor mindegyik szelet közepébe húzok egy szelet szalonnát, ha nincs, akkor körbetekerem a szeleteket baconnel, és hústűvel rögzítem.

Magas falú serpenyőben felolvasztom a zsírt és kisütöm a húsokat.

Jól átsütöm, nem steak készül.

A mártáshoz száraz serpenyőben megpirítom a zsemlemorzsát. Elkezdem melegíteni a tejszínt, hozzáadom a zsemlemorzsát, az apróra vágott petrezselymet, sóval, és egy-két tekerésnyi borssal ízesítem.

Kevergetés mellett összeforralom. Gyorsan besűrűsödik.

A rizst átöblítem, leszűröm. Felmelegített olívaolajon átforgatom, és felöntöm vizzel, sóval ízesítem. Ha felforrt, a legkisebb lángra teszem, és ott is takarékon. Fedő alatt addig főzöm, amíg el nem párolog a víz. Közben megkevergetem. Ha elfőtt a víz, elzárom, és további 20 percig fedő alatt pihentetem.

A húst a mártással és rizzsel tálalom. (Az eredeti recept tejfölt használ a mártásnál.)