Különleges eperdzsemek

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 27. szerkesztő

Tenyérbemászóan büszke vagyok erre a nyolc üveg eperdzsemre. Sokszor kell az uramnak elmondania, hogy mennyire finom és igen, tényleg nagyon szép piros a színe. Ez van, ha a kezdő háziasszony bravúrokat csinál, mert ez nekem az. Ez volt az első próbálkozásom a lekvár főzéssel, és ahogy említettem, nagyon jól sikerült.

Folytatás…

A blog nem fog átmenni befőzős témába, én meg nagyiba, de mivel már régen vágyom rá, hogy legyenek saját lekvárjaim, jelentkeztem egy „játékba”. Ez egy facebookos csoport, ahol a tagok vállalják, hogy májustól kezdve egy éven keresztül minden hónapban befőznek valamit. Ettől kezdve igyekszem beszámolni, hogy mi mindent sikerül befőzni a következő hónapokban. Rengeteg recept és inspiráció forrása ez a csoport. Innen vettem az ötletet az én dzsemjeimhez is, mert nem sima eperdzsem készült, hanem egyik része marcipános-vaníliás ízesítésű, a másik része kaffír lime levéllel bolondított.

2 kg epret készítettem elő és a 1:3 arányú dzsemfix útmutatója alapján főztem meg. Az eper egyik feléhez tettem a vaníliát és az 5 dkg marcipánt, apróra kockázva, és így forraltam fel a cukorral és a dzsemfixszel. A másik feléhez pedig 5 darab kaffír lime levelet tettem és ezzel forraltam, majd amikor az üvegbe töltöttem, akkor kiszedtem. A csoport tagjaitól sok tippet kaptam arra vonatkozóan, hogy mitől lesz jó egy eperdzsem. Például nem szabad sokáig forralni, én 1,5 percig hagytam csak nagy lángon zubogni, illetve egy pici citromsavat érdemes tenni bele. Így lett egy szép élénkpiros színű, darabos, enyhén savanykás lekvárom. Mindkét ízesítés nagyon bejött, egy kicsit különlegesebb, mint az eddig megszokott. 

 

 

Kövesd a blogot a Facebookon is: http://www.facebook.com/cumiesruzs

Kövesd a blogot a Twitteren is: https://twitter.com/#!/Iziblogja