Lekváros-diós sült alma
A szentendrei karácsonyi vásárban a langalló mellett kemencében sült almát is árultak. Ott nem kóstoltam meg, de elhatároztam, hogy itthon is kipróbálom. Így született ez a gyors és egyszerű desszert, ami az illata miatt sem utolsó.
Hozzávalók:
4 db nagy, édes, piros alma
5 dkg dióbél
5 dkg mazsola
2 dl baracklekvár
1 teáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér
Az almákat megmossuk, megtöröljük, almaszeletelővel vagy késsel eltávolítjuk a magházát. Az almaszeleteket hőálló tálba tesszük. A mazsolát átválogatjuk, leöblítjük, lecsöpögtetjük.
A fűszereket összekeverjük. Az almaszeleteket fűszerezzük, megszórjuk dióval, mazsolával, „meglocsoljuk” lekvárral. 200 fokon kb. 30 percig sütjük, melegen tálaljuk.