Magyaros karfiolleves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 18. szerkesztő

A legkedvesebb receptek azok amelyket az anyukánktól, nagymamánktól tanulunk. Ez a tartalmas leves számomra pont ilyen, anyukámtól lestem el évekkel ezelőtt. Mindig változtatunk rajta egy kicsit, de ettől még izgalmasabb. 

 

Hozzávalók 6 tányérhoz:

50 dkg karfiol

40 dkg sárgarépa

1 db fehérrépa

1 nagy fej vöröshagyma

5 evőkanál étolaj

1 db paprika

1 db paradicsom

40 dkg burgonya

1 csokor petrezselyem

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál házi vagy bio ételízesítő

1 db babérlevél

1 mokkáskanál őrölt kömény

bors

10 dkg levestészta vagy csipetke

tálaláshoz: tejföl

 

A zöldségeket megmossuk, amit kell, meghámozzunk. A burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, és a karikákat két-három részre daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Nagy lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát.

Meghintjük pirospaprikával, és a lábast félrehúzzuk a lángról. Felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük. Ha a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a levestésztát, vagy a frissen gyúrt csipetkét, a megmosott és apróra vágott petrezselymet, és még 8-10 percig főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.