Magyaros karfiolleves
A legkedvesebb receptek azok amelyket az anyukánktól, nagymamánktól tanulunk. Ez a tartalmas leves számomra pont ilyen, anyukámtól lestem el évekkel ezelőtt. Mindig változtatunk rajta egy kicsit, de ettől még izgalmasabb.
Hozzávalók 6 tányérhoz:
50 dkg karfiol
40 dkg sárgarépa
1 db fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
5 evőkanál étolaj
1 db paprika
1 db paradicsom
40 dkg burgonya
1 csokor petrezselyem
1 teáskanál őrölt pirospaprika
1 teáskanál házi vagy bio ételízesítő
1 db babérlevél
1 mokkáskanál őrölt kömény
bors
10 dkg levestészta vagy csipetke
tálaláshoz: tejföl
A zöldségeket megmossuk, amit kell, meghámozzunk. A burgonyát kockára, a répákat karikára vágjuk. A karfiolt rózsáira szedjük, a paradicsomot kockára vágjuk, a paprikát felkarikázzuk, és a karikákat két-három részre daraboljuk. A hagymát apróra vágjuk. Nagy lábasban olajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát.
Meghintjük pirospaprikával, és a lábast félrehúzzuk a lángról. Felöntjük vízzel. Beletesszük a zöldségeket, fűszerezzük. Ha a zöldségek már majdnem puhák, hozzáadjuk a levestésztát, vagy a frissen gyúrt csipetkét, a megmosott és apróra vágott petrezselymet, és még 8-10 percig főzzük. Tejföllel és kenyérrel tálaljuk.