Márványcsoki
A márványcsoki gyors, egyszerű édesség. Jó lehetőség arra, hogy a felbontott mogyoróvajat elhasználjuk. A csatos forma a legjobb hozzá. Formázhatjárok kiszuróval és késsel is.
Hozzávalók:
20 dkg fehér csoki
7 dkg mogyoróvaj
20 dkg jó minőségű étcsoki (nálam elefántos márkájú, pisztáciás)
2-3 evőkanál vaj + vaj a kikenéshez
2-3 evőkanál tejszín
smarties
Kétliteres lábasban fél liter vizet melegítek, beleteszem a párolóbetétet. Beletördelem a fehércsokit, és tejszínnel felolvasztom. Hozzákeverem a mogyoróvajat, és egy vastagon kivajazott 22 cm átmérőjű kapcsos tortaformába öntöm.
Kimosom a párolóbetétet. A csokoládét vajjal felolvasztom. (Ha sima csokival dolgozunk, szórjunk bele őrölt pisztáciát, vagy mandulát, esetleg diót.) A sötét csokis réteget a fehérre öntöm. Smarties-szal kidíszítem, ha már kicsit megdermedt. Hűvös helyen 2-3 órán keresztül hűtöm. Kiborítom és kiszaggatom a csokikat.
Ha a fehér réteg kerül felülre, akkor nem is kell díszítő cukor.