Mediterrán lencseleves

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 06. szerkesztő

Ez a lencseleves ugyan nem teljesen autentikus, de bőséges és finom, akár lencsés minestronénak is keresztelhettem volna. Hideg napokra, egytálételként ajánlom. 

 

Hozzávalók 6-7 adaghoz:

30 dkg száraz zöldlencse

25 dkg parasztkolbász

60 dkg burgonya

30 dkg répa

40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzerv

1 dl sűrített paradicsom

2 közepes fej vöröshagyma

3 duci gerezd fokhagyma

1 lapos evőkanál szárított kakukkfű

1 csokor zellerzüld

1 teáskanál zsálya

fűszersó, bors

olívaolaj

 

A lencsét megmostam, kiválogattam, fél napra beáztattam. A vöröshagymát megpucoltam, apróra vágtam. A kolbászt karikára és félbe. 5 literes lábasban olívaolajat melegítettem, és elkezdtem sütni rajta a kolbászt.  

Üvegesre pároltam a hagymát. Hozzáadtam a leszűrt lencsét, és a megpucolt, apró kockára vágott burgonyát. Felöntöttem paradicsomkonzervvel, és paradicsomlével, valamint vízzel.

Belereszeltem a megtisztított fokhagymákat. Hozzáadtam a fűszereket, és a zellert. Amikor a lencse megpuhult, beledobtam a répát is. Az elfőtt nedvességet pótoltam, pár percig főztem még. Tálalás előtt kivettem a zellerszárakat. Friss cipó szeletekkel tálaltam.

TIPP: a zsálya könnyíti az emésztést, hasonlóan a köményhez, ezért kiváló a lencséhez.