Mediterrán lencseleves
Ez a lencseleves ugyan nem teljesen autentikus, de bőséges és finom, akár lencsés minestronénak is keresztelhettem volna. Hideg napokra, egytálételként ajánlom.
Hozzávalók 6-7 adaghoz:
30 dkg száraz zöldlencse
25 dkg parasztkolbász
60 dkg burgonya
30 dkg répa
40 dkg hámozott, darabolt paradicsomkonzerv
1 dl sűrített paradicsom
2 közepes fej vöröshagyma
3 duci gerezd fokhagyma
1 lapos evőkanál szárított kakukkfű
1 csokor zellerzüld
1 teáskanál zsálya
fűszersó, bors
olívaolaj
A lencsét megmostam, kiválogattam, fél napra beáztattam. A vöröshagymát megpucoltam, apróra vágtam. A kolbászt karikára és félbe. 5 literes lábasban olívaolajat melegítettem, és elkezdtem sütni rajta a kolbászt.
Üvegesre pároltam a hagymát. Hozzáadtam a leszűrt lencsét, és a megpucolt, apró kockára vágott burgonyát. Felöntöttem paradicsomkonzervvel, és paradicsomlével, valamint vízzel.
Belereszeltem a megtisztított fokhagymákat. Hozzáadtam a fűszereket, és a zellert. Amikor a lencse megpuhult, beledobtam a répát is. Az elfőtt nedvességet pótoltam, pár percig főztem még. Tálalás előtt kivettem a zellerszárakat. Friss cipó szeletekkel tálaltam.
TIPP: a zsálya könnyíti az emésztést, hasonlóan a köményhez, ezért kiváló a lencséhez.