Mediterrán zöldségleves, kakukkfüves borecettel

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. május 12. szerkesztő

A Tokaji Borecet Manufaktúra termékeit nagyon kedvelem, az ecetek tokaji borból készülnek, és nem csak ételekhez jó, hanem a népi gyógyászatban is használható. Ehhez a leveshez a kakukkfüveset választottam, mert kiválóan illik a paradicsomhoz és a mediterrán zöldségekhez. 

Hozzávalók 4 személyre:

25 dkg hámozott paradicsom (40 dkg-s konzerv)

25 dkg fehérbab (40 dkg-s konzerv)

kisebb szál cukkini

5 dkg makaróni tészta

1 liter sonka főzőlé vagy húsleves

3-4 gerezd fokhagyma

1 teáskanál oregánó

1 evőkanál olívaolaj

1 teáskanál méz

4 teáskanál tokaji kakkukfüves borecet

 

A sütőt előmelegítem. Kibélelek egy tepsit. A cukkini héját lehúzom, cikkekre vágom, meglocsolom olívaolajjal, mellé teszem héjastól a fokhagymákat és 200 fokon megsütöm. Ha kell, meg is fordítom a szeleteket. A főzőlevet felforralom – ezzel ellenőrzöm, hogy jó -, hozzáadom a paradicsomot és és a tésztát, aztán a babkonzervet, ízesítem oregánóval.

A sült cukkinit a leveshez adom, a sült fokhagymákat passzírozva keverem a leveshez. Elkeverek benne egy evőkanál mézet és készen is van. Tányérokba szedem, és minden adagot ízesítek egy teáskanál kakukkfüves borecettel.