Mediterrán zöldségleves, kakukkfüves borecettel
A Tokaji Borecet Manufaktúra termékeit nagyon kedvelem, az ecetek tokaji borból készülnek, és nem csak ételekhez jó, hanem a népi gyógyászatban is használható. Ehhez a leveshez a kakukkfüveset választottam, mert kiválóan illik a paradicsomhoz és a mediterrán zöldségekhez.
Hozzávalók 4 személyre:
25 dkg hámozott paradicsom (40 dkg-s konzerv)
25 dkg fehérbab (40 dkg-s konzerv)
kisebb szál cukkini
5 dkg makaróni tészta
1 liter sonka főzőlé vagy húsleves
3-4 gerezd fokhagyma
1 teáskanál oregánó
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál méz
4 teáskanál tokaji kakkukfüves borecet
A sütőt előmelegítem. Kibélelek egy tepsit. A cukkini héját lehúzom, cikkekre vágom, meglocsolom olívaolajjal, mellé teszem héjastól a fokhagymákat és 200 fokon megsütöm. Ha kell, meg is fordítom a szeleteket. A főzőlevet felforralom – ezzel ellenőrzöm, hogy jó -, hozzáadom a paradicsomot és és a tésztát, aztán a babkonzervet, ízesítem oregánóval.
A sült cukkinit a leveshez adom, a sült fokhagymákat passzírozva keverem a leveshez. Elkeverek benne egy evőkanál mézet és készen is van. Tányérokba szedem, és minden adagot ízesítek egy teáskanál kakukkfüves borecettel.