Medvehagyma-saláta, tojással

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 10. szerkesztő

Lassan lecseng a medvehagyma-szezon, de ez a saláta más zamatos zöldnövénnyel is finom. A tojás és a sonka miatt kimondottan laktató.

 

Árválkodott itthon egy csokor medvehagyma, amit szerettem volna rukkolával, salátalapként felhasználni, de a magyar rukkola borzalmasnak bizonyult, valami hernyórágta ízetlen zöldséget sikerült kifognom, így maradt csak a medvehagyma, és minden egyéb, ami kéznél volt.

Hozzávalók:

1 csokor medvehagyma vagy egyéb ízes zöldnövény

Lehet rukkola, bébispenót vagy madárbegy saláta 

5 dkg vékonyra szelt füstölt sonka

1-2 evőkanál szezámmag

10 dkg mozarella sajt

10 dkg koktélparadicsom

3 db tojás

frissen őrölt bors

1-2 teáskanál provance-i fűszersó

0,5-1 dl extra szűz olívaolaj

 

A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk, felszeleteljük. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A sonkákat rakletten vagy serpenyőben ropogósra sütjük, majd apró darabokra vágjuk.

A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Az olvaolajat összekeverjük a provance-i fűszersóval. Egy salátás tálban összekeverjük a medvehagymát, a sonkával, a paradicsommal, a szezámmaggal, tekerünk rá borsot, nyakon öntjük fűszeres olívaolajjal. Főtt tojásszeletekkel díszitjük.