Medvehagyma-saláta, tojással
Lassan lecseng a medvehagyma-szezon, de ez a saláta más zamatos zöldnövénnyel is finom. A tojás és a sonka miatt kimondottan laktató.
Árválkodott itthon egy csokor medvehagyma, amit szerettem volna rukkolával, salátalapként felhasználni, de a magyar rukkola borzalmasnak bizonyult, valami hernyórágta ízetlen zöldséget sikerült kifognom, így maradt csak a medvehagyma, és minden egyéb, ami kéznél volt.
Hozzávalók:
1 csokor medvehagyma vagy egyéb ízes zöldnövény
Lehet rukkola, bébispenót vagy madárbegy saláta
5 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
1-2 evőkanál szezámmag
10 dkg mozarella sajt
10 dkg koktélparadicsom
3 db tojás
frissen őrölt bors
1-2 teáskanál provance-i fűszersó
0,5-1 dl extra szűz olívaolaj
A tojásokat keményre főzzük, kihűtjük, megpucoljuk, felszeleteljük. A medvehagymát megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, megtöröljük, félbevágjuk. A sonkákat rakletten vagy serpenyőben ropogósra sütjük, majd apró darabokra vágjuk.
A szezámmagot száraz serpenyőben megpirítjuk. Az olvaolajat összekeverjük a provance-i fűszersóval. Egy salátás tálban összekeverjük a medvehagymát, a sonkával, a paradicsommal, a szezámmaggal, tekerünk rá borsot, nyakon öntjük fűszeres olívaolajjal. Főtt tojásszeletekkel díszitjük.