Medvehagymás-káposztás lencseleves gerslivel

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 16. szerkesztő

A sonkalevet vétek kiönteni, ezért én évről-évre mindig felhasználom. Igazi tartalmas leveseket, egytálételeket lehet belőle készíteni. Szerintem akkor a legjobb, ha kétszer átszűrjük.

Két éve káposztás bablevest készítettem. Idén is szerettem volna valami hasonlót, de emlékeim ellenére nem volt itthon száraz babom, illetve kíméletesebb változatot kívántam, ráadásul volt még medvehagymám is.

Hozzávalók 6-8 főre:

25 dkg száraz lencse

2 liter sonkalé

5 vastagabb szál répa

5 db közepes méretű burgonya

1 csokor medvehagyma

50 dkg savanyú káposzta

olívaolaj

1 dl gersli – árpagyöngy

2 teáskanál szárított lestyán

Tálaláshoz: tejföl, kenyér

A lencsét átválogatjuk, megmossuk, egy éjszakára beáztatjuk, majd leöblítjük, leszűrjük. A zöldségeket megpucoljuk, meghámozzuk. A répát karikára vágjuk, a burgonyát kockára.

5 literes lábasban olajat melegítünk, megforgatjuk rajta a répát és a lencsét, felöntjük az alaplével és hozzáadjuk a burgonyát és a savanyú káposztát is. Ízesítjük lestyánnal.

Ha a zöldségek már félig megpuhultak, hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott medvehagymát is. A gerslit átválogatjuk, leöblítjük, és feltesszük dupla annyi vízzel, amennyi a gersli mennyisége.

Amikor a víz lobog, pár percig főzzük, majd lefedjük és 15 percre állni hagyjuk. Ha megfőtt a leves, a tányérok aljára gerslit szedünk, rámerjük a levest. Ha nagyobb lábasban készítjük az ételt, akkor belefőzhetjük a gerslit is. Tejföllel, kenyérrel kínáljuk a laktató levest.:)