Mondd el Raffaelloval…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 06. szerkesztő

 

Az egyik legnépszerűbb bonbon a Raffaello, amelynek számtalan házi változata létezik. Én is több receptet kipróbáltam, végül sajátokat kísérleteztem ki. Elkészítése nagyon egyszerű. A közelgő Valentin-napra is kiváló ajándék lehet, de egész évben örömet szerezhetünk vele. Zsúrokra, partikra is kiváló fogás. Ez a bonbon nem tartozik a gejl kategóriába. Mandulával, meggyel, mogyoróval egyaránt finom. Kínálhattok mellé akár részeges aszalt gyümölcsöket is.

Egyszerű Raffaello

Hozzávalók:

10 dkg csoki

10 dkg margarin

20 dkg kókuszreszelék

3 evőkanál porcukor

3 dkg kávéfehérítő vagy tejpor

kevés víz

+ kókuszreszelék a forgatáshoz

A kávéfehérítőt a kókusszal összekeverjük. A csokit a margarinnal felolvasztotjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sűrű szirupot főzünk, amit némi vízzel – kb. fél dl és egy dl között -, lazítunk.

A szirupot párolóbetétben készítsük, forró víz felett. Ha nincs ilyened, jó két lábas is.

A forró szirupot összekeverjük a kókusszal és a kávéfehérítővel. A masszát 1,5-ra a hűtőbe tesszük. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amelyeket belehempergetünk a kókuszreszelékbe.

 

 

Raffaello deluxe 

Hozzávalók:

10 dkg fehér csokoládé 

5 dkg vaj

10 dkg kókuszreszelék

2 evőkanál méz

3 dkg kávéfehérítő por vagy tejpor

0,5 dl tejszín,

2 ek. Szamos Marcipán Likőr (eredetileg kókuszlikőr)

Tortadarás kókuszreszelék a beforgatáshoz (Kalifa termék, de házilag is összekeverhető)

Kétliteres lábasban fél liter vizet forralunk, és fölétesszük a párolóbetétet. A párolóbetétbe beletördeljük a csokit, és felolvasztjuk a tejszínnel. Belekeverjük a kávéfehérítőt, kókuszreszeléket, a likőrt, és a vajat.

Lezárható dobozba öntjük, várunk amíg kihűl, és betesszük a hűtőbe 1,5-2 óra pihenőre. Miután elővettük, golyókat formázunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe teszünk egy meggyszemet. (Vizes kézzel dolgozzunk.)

Egy tálcára tortadarás-kókuszreszeléket öntünk, és beleforgatjuk. Mignon papírban fogyasztásig hűvös helyen – nem hűtőben – tároljuk.