Mondd el Raffaelloval…
Az egyik legnépszerűbb bonbon a Raffaello, amelynek számtalan házi változata létezik. Én is több receptet kipróbáltam, végül sajátokat kísérleteztem ki. Elkészítése nagyon egyszerű. A közelgő Valentin-napra is kiváló ajándék lehet, de egész évben örömet szerezhetünk vele. Zsúrokra, partikra is kiváló fogás. Ez a bonbon nem tartozik a gejl kategóriába. Mandulával, meggyel, mogyoróval egyaránt finom. Kínálhattok mellé akár részeges aszalt gyümölcsöket is.
Egyszerű Raffaello
Hozzávalók:
10 dkg csoki
10 dkg margarin
20 dkg kókuszreszelék
3 evőkanál porcukor
3 dkg kávéfehérítő vagy tejpor
kevés víz
+ kókuszreszelék a forgatáshoz
A kávéfehérítőt a kókusszal összekeverjük. A csokit a margarinnal felolvasztotjuk, hozzáadjuk a porcukrot, sűrű szirupot főzünk, amit némi vízzel – kb. fél dl és egy dl között -, lazítunk.
A szirupot párolóbetétben készítsük, forró víz felett. Ha nincs ilyened, jó két lábas is.
A forró szirupot összekeverjük a kókusszal és a kávéfehérítővel. A masszát 1,5-ra a hűtőbe tesszük. Nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amelyeket belehempergetünk a kókuszreszelékbe.
Raffaello deluxe
Hozzávalók:
10 dkg fehér csokoládé
5 dkg vaj
10 dkg kókuszreszelék
2 evőkanál méz
3 dkg kávéfehérítő por vagy tejpor
0,5 dl tejszín,
2 ek. Szamos Marcipán Likőr (eredetileg kókuszlikőr)
Tortadarás kókuszreszelék a beforgatáshoz (Kalifa termék, de házilag is összekeverhető)
Kétliteres lábasban fél liter vizet forralunk, és fölétesszük a párolóbetétet. A párolóbetétbe beletördeljük a csokit, és felolvasztjuk a tejszínnel. Belekeverjük a kávéfehérítőt, kókuszreszeléket, a likőrt, és a vajat.
Lezárható dobozba öntjük, várunk amíg kihűl, és betesszük a hűtőbe 1,5-2 óra pihenőre. Miután elővettük, golyókat formázunk belőle úgy, hogy mindegyik közepébe teszünk egy meggyszemet. (Vizes kézzel dolgozzunk.)
Egy tálcára tortadarás-kókuszreszeléket öntünk, és beleforgatjuk. Mignon papírban fogyasztásig hűvös helyen – nem hűtőben – tároljuk.