Padlizsáncsónak baconos zöldségraguval

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 15. szerkesztő

 

A padlizsán az egyik kedvenc zöldségem. A nagyobb méretűeket érdemes megtölteni, ebbe a változatba zöldség és szalonna is került. A juhtúró pedig megkoronázza az ízeket. Köretként jázmin rizst ajánlok hozzá vagy ropogós bagettet.

Hozzávalók 4 főre:

1,3 kg padlizsán (egy óriási db vagy két normál méretű)

2 nagyobb db paradicsom

1 db kápia paprika

12 dkg bacon szalonna

1 fej vöröshagyma

20 dkg juhtúró

3 evőkanál tejföl

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál pizza fűszerkeverék

só, bors

pár csepp citromlé

 

A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom. A paprikát és a paradicsomot megmosom, megtörlöm és kockára vágom. A bacont is apróra darabokra vágom. A padlizsánt megmosom, megtörlöm, félbe vágom. Kivájom mind a két félnek a belsejét. A magos részét kidobom. A padlizsán húsát felkockázom. A padlizsáncsónakot és az összevágott belsejét egyaránt meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg. A padlizsán „húsát” megsózom és várok egy kicsi, amíg levet ereszt, majd lemosom.

Egy serpenyőben kevés olajat melegítek. Megpirítom rajta a bacont, üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt.

Kicsit megpárolom a zöldségeket, sóval, borssal, pizza fűszerkeverékkel ízesítem. A padlizsáncsónakokat egységesen megtöltöm. A túrót villával összetöröm, belezúzom a fokhagymát és a tejföllel egyenletesen elkeverem. A tejfölös túróval megkenem a párolt zöldséggel töltött csónakok tetejét. Előmelegített sütőben kb. 220 fokon bő félóráig sütöm.