Padlizsáncsónak baconos zöldségraguval
A padlizsán az egyik kedvenc zöldségem. A nagyobb méretűeket érdemes megtölteni, ebbe a változatba zöldség és szalonna is került. A juhtúró pedig megkoronázza az ízeket. Köretként jázmin rizst ajánlok hozzá vagy ropogós bagettet.
Hozzávalók 4 főre:
1,3 kg padlizsán (egy óriási db vagy két normál méretű)
2 nagyobb db paradicsom
1 db kápia paprika
12 dkg bacon szalonna
1 fej vöröshagyma
20 dkg juhtúró
3 evőkanál tejföl
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pizza fűszerkeverék
só, bors
pár csepp citromlé
A vöröshagymát megpucolom, apróra vágom. A paprikát és a paradicsomot megmosom, megtörlöm és kockára vágom. A bacont is apróra darabokra vágom. A padlizsánt megmosom, megtörlöm, félbe vágom. Kivájom mind a két félnek a belsejét. A magos részét kidobom. A padlizsán húsát felkockázom. A padlizsáncsónakot és az összevágott belsejét egyaránt meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg. A padlizsán „húsát” megsózom és várok egy kicsi, amíg levet ereszt, majd lemosom.
Egy serpenyőben kevés olajat melegítek. Megpirítom rajta a bacont, üvegesre párolom a hagymát, hozzáadom a paprikát, a paradicsomot és a padlizsánt.
Kicsit megpárolom a zöldségeket, sóval, borssal, pizza fűszerkeverékkel ízesítem. A padlizsáncsónakokat egységesen megtöltöm. A túrót villával összetöröm, belezúzom a fokhagymát és a tejföllel egyenletesen elkeverem. A tejfölös túróval megkenem a párolt zöldséggel töltött csónakok tetejét. Előmelegített sütőben kb. 220 fokon bő félóráig sütöm.