Padlizsánkrém
A padlizsánkrémet nagyon szeretem. Kert hiányában a padlizsánokat lángelosztón sütöm, és újításként aprítógép segítségével érem el a krémes állagot.
Hozzávalók:
2 nagy db vagy 3 közepes méretű padlizsán
3 duci gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
4 evőkanál extra szűz olívaolaj
só, bors
Tálaláshoz: 5 db főtt tojás
A padlizsánok minden oldalát megsütjük úgy, hogy a héja megégjen (ilyenkor levet ereszthet, érdemes a tűzhelyt fóliával előtte letakarni). Megvárjuk, amíg kihűl, majd fakéssel félbe vágjuk, és kikapargatjuk a húsát. Ha darabosra szeretnénk, akkor villával összetörjük, és apróra vágott hagymával, zúzott fokhagymával ízesítjük, sóval, borssal fűszerezzük.
A krémesebb változathoz pedig aprítógéppel, vagy botmixerrel simára dolgozzuk a megsült padlizsánt a hagymákkal és a fűszerekkel együtt, a végén pedig elkeverjük benne az olajat. Amíg a krém készül, megfőzzük a tojásokat. A padlizsánkrémmel megkent kenyereket tojásszeletekkel díszítjük.