Pikáns lencsefőzelék

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 09. szerkesztő

 

Ha van első osztály lencsefőzelék, akkor ez az. Egyszerű alapanyagokból készült, mégis különleges. A méz, a mustár és a fokhagyma, valamint a fűszerek igazán feldobják, nem beszélve a kolbászzsírról. Melengető étel hűvös őszi és téli napokra.

Hozzávalók:

2 evőkanál paprikás kolbászzsír

50 dkg száraz zöldlencse

2 db közepes fej vöröshagyma

2 dl tejföl

víz

3 kisebb darab babérlevél

4 gerezd fokhagyma

2 evőkanál mustármagos mustár

1 nagy evőkanál méz

1 mokkáskanál majoranna

1 mokkáskanál csombor

1 mokkáskanál őrölt kömény

1 lapos teáskanál fűszersó

frissen őrölt bors

Tálaláshoz:

6 db főtt tojás

kenyér

ecet/petrezselyem

A lencsét jól átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászsírt megolvasztjuk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát. A hagymára rázúdítjuk a lencsét, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Összekeverjük, majd a babérlevéllel és fokhagymával együtt elkezdjük főzni.

Közben fűszerezzük fűszersóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, csomborral és majoránnával. 25-30 perc múlva puhára főzzük. Ekkor kiveszünk belőle két nagy merőkanállal, botmixerrel összepürésítetjük, aztán a pürével besűrítjük a maradék lencsét. Hozzáöntöttjük a tejfölt, beletesszük a mustárt és a mézet. 

Jól összekeverjük, és összeforraljuk. Tálalás előtt kiszedjük a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Főtt tojással és kenyérrel kínáljuk. Továbbá ecetet és apróra vágott petrezselyemzöldet is kínálhatunk mellé.

Kövess FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka