Pikáns lencsefőzelék
Ha van első osztály lencsefőzelék, akkor ez az. Egyszerű alapanyagokból készült, mégis különleges. A méz, a mustár és a fokhagyma, valamint a fűszerek igazán feldobják, nem beszélve a kolbászzsírról. Melengető étel hűvös őszi és téli napokra.
Hozzávalók:
2 evőkanál paprikás kolbászzsír
50 dkg száraz zöldlencse
2 db közepes fej vöröshagyma
2 dl tejföl
víz
3 kisebb darab babérlevél
4 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mustármagos mustár
1 nagy evőkanál méz
1 mokkáskanál majoranna
1 mokkáskanál csombor
1 mokkáskanál őrölt kömény
1 lapos teáskanál fűszersó
frissen őrölt bors
Tálaláshoz:
6 db főtt tojás
kenyér
ecet/petrezselyem
A lencsét jól átválogatjuk, átmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. A vöröshagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A kolbászsírt megolvasztjuk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát. A hagymára rázúdítjuk a lencsét, és annyi vizet, amennyi éppen ellepi. Összekeverjük, majd a babérlevéllel és fokhagymával együtt elkezdjük főzni.
Közben fűszerezzük fűszersóval, frissen őrölt borssal, őrölt köménnyel, csomborral és majoránnával. 25-30 perc múlva puhára főzzük. Ekkor kiveszünk belőle két nagy merőkanállal, botmixerrel összepürésítetjük, aztán a pürével besűrítjük a maradék lencsét. Hozzáöntöttjük a tejfölt, beletesszük a mustárt és a mézet.
Jól összekeverjük, és összeforraljuk. Tálalás előtt kiszedjük a fokhagymagerezdeket és a babérlevelet. Főtt tojással és kenyérrel kínáljuk. Továbbá ecetet és apróra vágott petrezselyemzöldet is kínálhatunk mellé.
Kövess FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka