Pulyka gyros rakletten

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 08. szerkesztő

Gyros állvány hiányában a raklett sütőt választottam, és nem csalódtam. Köretnek friss zöldségeket vásároltam a piacról. Pitából boltit választottam, de ezt is lehet otthon készíteni.:) Plusz előnye a házi gyrosnak, hogy lehet késsel, villával porcelán tányérból enni.:)

 

Hozzávalók:

80 dkg filézett pulykamell

2 teáskanál gyros fűszerkeverék

1 dl olívaolaj

1 evőkanál citromlé

zöldségek ( tetszés szerint uborka, lilahagyma, olívabogyó, fejes saláta, paprika)

4 db pita

Joghurt öntethez:

4 dl natúr joghurt

2 teáskanál mustármagos mustár

3-4 levél friss bazsalikom vagy 2 teáskanál szárított

tengeri só, frissen őrölt bors

2 gerezd fokhagyma

1 teáskanál méz

A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk.  Olajjal elkeverjük a citromlevet és a fűszerkeveréket, és megkenjük a hússzeleteket. Szorosan egymás fölé tesszük őket, becsomagoljuk nejlon fóliába, betesszük egy tálba és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán keresztül. Másnap felmelegítjük a raklettet (lehetőséghez mérten kerti grillsütőben is megsüthetjük, de serpenyőben is, csak akkor kevés olaj is kell a sütéshez), a húst apró darabokra vágjuk és megsütjük.

Addig sütjük, amíg mind a két oldala aranybarna nem lesz. A joghurtot mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, mézzel összekeverjük. Ez lesz az öntet. A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük. A pitát mikróban vagy száraz serpenyőben felmelegítjük. A húst zöldségekkel, öntettel, meleg pitával tálaljuk.

Joghurtöntet helyett készíthetünk tzatzikit is. Pulyka helyett pedig csirke-, vagy borjúhúsból is készülhet.