Pulyka gyros rakletten
Gyros állvány hiányában a raklett sütőt választottam, és nem csalódtam. Köretnek friss zöldségeket vásároltam a piacról. Pitából boltit választottam, de ezt is lehet otthon készíteni.:) Plusz előnye a házi gyrosnak, hogy lehet késsel, villával porcelán tányérból enni.:)
Hozzávalók:
80 dkg filézett pulykamell
2 teáskanál gyros fűszerkeverék
1 dl olívaolaj
1 evőkanál citromlé
zöldségek ( tetszés szerint uborka, lilahagyma, olívabogyó, fejes saláta, paprika)
4 db pita
Joghurt öntethez:
4 dl natúr joghurt
2 teáskanál mustármagos mustár
3-4 levél friss bazsalikom vagy 2 teáskanál szárított
tengeri só, frissen őrölt bors
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál méz
A húst szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Olajjal elkeverjük a citromlevet és a fűszerkeveréket, és megkenjük a hússzeleteket. Szorosan egymás fölé tesszük őket, becsomagoljuk nejlon fóliába, betesszük egy tálba és a hűtőben pihentetjük egy éjszakán keresztül. Másnap felmelegítjük a raklettet (lehetőséghez mérten kerti grillsütőben is megsüthetjük, de serpenyőben is, csak akkor kevés olaj is kell a sütéshez), a húst apró darabokra vágjuk és megsütjük.
Addig sütjük, amíg mind a két oldala aranybarna nem lesz. A joghurtot mustárral, sóval, frissen őrölt borssal, bazsalikommal, zúzott fokhagymával, mézzel összekeverjük. Ez lesz az öntet. A zöldségeket megmossuk, felszeleteljük. A pitát mikróban vagy száraz serpenyőben felmelegítjük. A húst zöldségekkel, öntettel, meleg pitával tálaljuk.
Joghurtöntet helyett készíthetünk tzatzikit is. Pulyka helyett pedig csirke-, vagy borjúhúsból is készülhet.