Rakott brokkoli gombával
Ősszel van a brokkoli szezon, az én szervezetem mindig jelez, hogy brokkolit kellene enni. A mamut méretűekből érdemes főételt készíteni. Így született ez a gombás verzió is.
Hozzávalók:
Egy nagyobb fej brokkoli
50 dkg champion gomba
5 dkg vaj
6 db tojás
5 db közepes méretű paradicsom
5 dl tejfől
3 gerezd fokhagyma
8 dkg kemény sajt
bio fűszersó, bors
A brokkolit megmostam, és bő félórára feltettem főni, fűszersóval dúsított vízbe. Addig kell főzni, amíg puha, lesz, de nem kell szétfőzni. Közben a gombát megtisztítottam, vastagabb szeletekre vágtam, és fűszersóval elkevert vajban puhára pároltam.
Amikor láttam, hogy a brokkolinak már nem kell sok, feltettem 5 tojást főni. Miután a brokkoli, és a tojás megfőtt a gomba megpuhult, vajjal kikentem egy nagy jénai tálat. A sütőt pedig bekapcsoltam. A tál aljába behalmoztam az összes gombát, ezt követte a rózsáira szedett brokkoli – eleve így főztem-, a brokkolit pedig a szeletekre vágott főtt tojás és végül a paradicsom- szintén felszeletelve-.
A legvégén “mártást” készítettem, a tejfölből, zúzott fokhagymából,fűszersóból,borsból és egy nyers tojás sárgájából. A szósszal nyakon öntöttem a zöldségeket és a tetejét dúsan beterítettem reszelt sajttal.
A sütőben fél órán keresztül letakarva sütöttem, majd az utolsó 10 percben levettem róla a fóliát, és úgy sütöttem tovább. Összesen tehát bő 40 percig kell sütni 180 fokon. Kovászos uborkával tálaltam.