Rakott brokkoli gombával

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 25. szerkesztő

 

Ősszel van a brokkoli szezon, az én szervezetem mindig jelez, hogy brokkolit kellene enni. A mamut méretűekből érdemes főételt készíteni. Így született ez a gombás verzió is.

 

Hozzávalók:

Egy nagyobb fej brokkoli

50 dkg champion gomba

5 dkg vaj

6 db tojás

5 db közepes méretű paradicsom

5 dl tejfől

3 gerezd fokhagyma

8 dkg kemény sajt

bio fűszersó, bors

A brokkolit megmostam, és bő félórára feltettem főni, fűszersóval dúsított vízbe. Addig kell főzni, amíg puha, lesz, de nem kell szétfőzni. Közben a gombát megtisztítottam, vastagabb szeletekre vágtam, és fűszersóval elkevert vajban puhára pároltam.

Amikor láttam, hogy a brokkolinak már nem kell sok, feltettem 5 tojást főni. Miután a brokkoli, és a tojás megfőtt a gomba megpuhult, vajjal kikentem egy nagy jénai tálat. A sütőt pedig bekapcsoltam. A tál aljába behalmoztam az összes gombát, ezt követte a rózsáira szedett brokkoli – eleve így főztem-, a brokkolit pedig a szeletekre vágott főtt tojás és végül a paradicsom- szintén felszeletelve-. 

A legvégén “mártást” készítettem, a tejfölből, zúzott fokhagymából,fűszersóból,borsból és egy nyers tojás sárgájából. A szósszal nyakon öntöttem a zöldségeket és a tetejét dúsan beterítettem reszelt sajttal.

A sütőben fél órán keresztül letakarva sütöttem, majd az utolsó 10 percben levettem róla a fóliát, és úgy sütöttem tovább. Összesen tehát bő 40 percig kell sütni 180 fokon. Kovászos uborkával tálaltam.

Kapcsolódó cikkek

2014. június 15.

Gyors bableves

2014. június 15.

Norvég gyümölcsleves, fagyival