Serpenyős-juhtúrós karfiol
Használjátok ki a karfiolt szezont! Ebbe az egytálételbe sok-sok finomság került. A mangalica szalonna nem terheli meg a gyomrotokat. Ha tehetitek meghitt vacsorára készítsétek, és kortyoljatok hozzá egy pohár bort.:)
Hozzávalók:
1 db közepes fej karfiol
70 dkg burgonya
10 dkg juhtúró
5 dl tejföl
10 dkg mozzarella sajt
8 dkg mangalica szalonna
3 duci gerezd fokhagyma
1 csipet szerecsendió
1 csokor friss petrezselyem
1 teáskanál fűszersó
fél dl étolaj
A karfiolt és a krumplit megtisztítjuk, és fűszersós vízben puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és a kiolajozott magasfalú – sütőben is használható – serpenyőben elkezdjük sütni. Amíg megpirul, felkarikázzuk a krumplit, és rózsáira szedjük a karfiolt. A szalonnazsíron megforgatjuk a krumplit, levesszük a lángról, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat.
A petrezselymet apróra vágjuk. A túrót simára keverjük a tejföllel, belezúzzuk a fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A juhtúrós masszát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben pihenő alapanyagok felett, és ráreszeljük a mozzarellát. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt elolvad, és a széle egy kicsit megpirul. Savanyúsággal tálaljuk.
Tipp: ha nincs sütőbe tehető serpenyőnk, jénai tálban készítsük el az ételt
Kövess a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka