Serpenyős-juhtúrós karfiol

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 09. szerkesztő

 

Használjátok ki a karfiolt szezont! Ebbe az egytálételbe sok-sok finomság került. A mangalica szalonna nem terheli meg a gyomrotokat. Ha tehetitek meghitt vacsorára készítsétek, és kortyoljatok hozzá egy pohár bort.:)

Hozzávalók:

1 db közepes fej karfiol

70 dkg burgonya

10 dkg juhtúró

5 dl tejföl

10 dkg mozzarella sajt

8 dkg mangalica szalonna

3 duci gerezd fokhagyma

1 csipet szerecsendió

1 csokor friss petrezselyem

1 teáskanál fűszersó

fél dl étolaj

A karfiolt és a krumplit megtisztítjuk, és fűszersós vízben puhára főzzük. A szalonnát apró kockára vágjuk, és a kiolajozott magasfalú – sütőben is használható – serpenyőben elkezdjük sütni. Amíg megpirul,  felkarikázzuk a krumplit, és rózsáira szedjük a karfiolt. A szalonnazsíron megforgatjuk a krumplit, levesszük a lángról, és egyenletesen eloszlatjuk rajta a karfiolrózsákat.

A petrezselymet apróra vágjuk. A túrót simára keverjük a tejföllel, belezúzzuk a fokhagymát, szerecsendióval ízesítjük, és hozzáadjuk az apróra vágott petrezselymet. A juhtúrós masszát egyenletesen eloszlatjuk a serpenyőben pihenő alapanyagok felett, és ráreszeljük a mozzarellát. Előmelegített sütőben 200 fokon addig sütjük, amíg a sajt elolvad, és a széle egy kicsit megpirul. Savanyúsággal tálaljuk.

Tipp: ha nincs sütőbe tehető serpenyőnk, jénai tálban készítsük el az ételt

Kövess a FB-on: http://www.facebook.com/GasztroReka