Spenótleves fürjtojással
Ez a tartalmas tavaszi leves készülhet bárányhússal, borjúhússal, csirkével, de hús nélkül is. Fürjtojás piacokon és nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető.
Hozzávalók:
1 fej vöröshagyma
45 dkg fagyasztott spenót, vagy 60-70 dkg friss spenót
2 gerezd fokhagyma
2 dl főzőtejszín
7 dl húsleves vagy zöldségalaplé
őrölt bors, só
1 mokkáskanál őrölt szerecsendió
fejenként 2 db fürjtojás
5 dkg vaj
A vöröshagymát apróra vágjuk. Vajon üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk a fagyasztott spenótot. Kevergetve felolvasztjuk. Ha friss a spenót, tisztítsuk meg, ereit távolítsuk el, és forrásban lévő sós vízben pár perc alatt pároljuk meg, azután pépesítsük. A spenótpépet pedig tegyük a hagymás alapra. A spenótot felöntjük tejszínnel.
A húslevesből leszűrünk 7-8 dl-t, és a spenóthoz adjuk. A fokhagymákat összezúzzuk, és a leveshez adjuk. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, és őrölt szerecsendiót is tehetünk bele. Összeforraljuk és kész is a leves.
A fürjtojásokat kevés olajon tükörtojásnak megsütjük. A burgonyákat felkockázzuk, egyenlően elosztjuk a tányérokba, ugyanígy teszünk a hússal is. Rámerjük a levest. Tojásokkal díszítjük.
A bárányt pótolhatjuk marha vagy csirkehússal. Húsmentesen pedig fetasajt kockákkal vagy sajtos pirítóssal is nagyon finom.