Spenótleves fürjtojással

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 22. szerkesztő

Ez a tartalmas tavaszi leves készülhet bárányhússal, borjúhússal, csirkével, de hús nélkül is. Fürjtojás piacokon és nagyobb élelmiszerboltokban beszerezhető.

 

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

45 dkg fagyasztott spenót, vagy 60-70 dkg friss spenót

2 gerezd fokhagyma

2 dl főzőtejszín

7 dl húsleves vagy zöldségalaplé

őrölt bors, só

1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

fejenként 2 db fürjtojás

5 dkg vaj

A vöröshagymát apróra vágjuk. Vajon üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk a fagyasztott spenótot. Kevergetve felolvasztjuk. Ha friss a spenót, tisztítsuk meg, ereit távolítsuk el, és forrásban lévő sós vízben pár perc alatt pároljuk meg, azután pépesítsük. A spenótpépet pedig tegyük a hagymás alapra. A spenótot felöntjük tejszínnel.

A húslevesből leszűrünk 7-8 dl-t, és a spenóthoz adjuk. A fokhagymákat összezúzzuk, és a leveshez adjuk. Ízlés szerint sóval, borssal ízesítjük, és őrölt szerecsendiót is tehetünk bele. Összeforraljuk és kész is a leves.

A fürjtojásokat kevés olajon tükörtojásnak megsütjük. A burgonyákat felkockázzuk, egyenlően elosztjuk a tányérokba, ugyanígy teszünk a hússal is. Rámerjük a levest. Tojásokkal díszítjük.

A bárányt pótolhatjuk marha vagy csirkehússal. Húsmentesen pedig fetasajt kockákkal vagy sajtos pirítóssal is nagyon finom.