Spenótos-tonhalas tagliatelle
A spenót nagyon egészséges zöldség, én gyakran fogyasztom. Sőt, 4. osztályos koromban Popeye-nek öltöztem be az iskola farsangon. Ez a tészta könnyű és tápláló. Ha friss spenótból készítjük, még finomabb. Fagyasztott verzióval pedig mindig jól jöhet, ha gyors vacsora kell és elfelejtettünk vásárolni.
Hozzávalók 2 főre:
40 dkg fagyasztott spenót vagy 60 dkg friss spenót
1 dl főzőtejszín
1 fej vöröshagyma
20 dkg tonhal (konzerv)
50 dkg száraz tagliatelle, vagy széles metélt
2-3 gerezd fokhagyma
2 evőkanál vaj
frissen őrölt bors, só
1 mokkáskanál szerecsendió
8 dkg parmezán vagy grana pradano
A tésztát bő sós vízben kifőzzük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk.
Serpenyőben vajat melegítünk, üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a lecsöpögtetett halkonzervet. A fagyasztott spenótot felengedjük a hagymás alapon. Vagy a friss spenótot megpucoljuk és megpároljuk, összepürésítjük. Utána tesszük a hagymás alapra.
Gyakori keveréssel készítjük a mártást. A fokhagymákat megpucoljuk és fokhagymanyomóval összezúzzuk. Őrölt szerecsendióval, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük. A tésztát tányérokra szedjük, egyenlően szétosztjuk rajta a mártást.
Sajtot reszelünk a tetejére.