Sült juhtúrós tészta
Ez az étel egyensúly tésztának is nevezhető. A túró, a tejföl, és a tészta aránye megegyezik. Hagyományos társától eltérően a sütőben készül, így minden hozzávaló egyforma hőmérsékletű lesz, és a tejföl nem hűti le a tésztát. Kovászos uborkával az igazi!
Óvodás korom kedvenc menüje a paradicsomleves, túrós tészta volt. Na persze nem az oviban, hanem otthon. Hétvégére, ha lehetett, mindig ezt rendeltem, anyukám meg csak főzte, főzte. Hogy ne legyen olyan egyhangú, a levest mindig variálta. A tésztából viszont nem engedtem, szigorúan mindig húsmentesen ettem.
Ez a korszak az évek alatt lecsengett, ma már ritkán készítek túrós tésztát, viszont általában kerül a tetejére szalonna (mangalica, vagy valami jó húsos változat), ha nem is sok, csak az íze kedvéért.
Hozzávalók :
40 dkg fodros nagykocka
40 dkg juhtúró
4 dl tejföl
20 dkg kolozsvári szalonna
1 evőkanál vaj
Tálaláshoz:
kovászos uborka
A tésztát bő sós vízben megfőzzük. (Ne főzzük túl puhára, mert sütésnél még tovább puhul.) A szalonnát apróra vágjuk, és serpenyőben megsütjük. Egy hőálló tálat kivajazunk. A tésztát leöblítjük, lecsepegtetjük, beletesszük a tálba. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a tejföllel.
Azután a túrós tejfölt jó alaposan összekeverjük a tésztával. A megsült szalonnát a tetején egyenletesen eloszlatjuk. Előremelegített sütőben közepes lángon (180-200 fok) sütjük addig, amíg a széle megpirul, és aranybarnás lesz a teteje (10-15 perc).
Az uborkát lemossuk, lecsepegtetjük, és hosszában bevagdossuk, hogy virág alakot kapjunk. A forró tésztával együtt tálaljuk.
Eredeti ötlet: Gabojsza