Sült juhtúrós tészta

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 27. szerkesztő

Ez az étel egyensúly tésztának is nevezhető. A túró, a tejföl, és a tészta aránye megegyezik. Hagyományos társától eltérően a sütőben készül, így minden hozzávaló egyforma hőmérsékletű lesz, és a tejföl nem hűti le a tésztát. Kovászos uborkával az igazi!

Óvodás korom kedvenc menüje a paradicsomleves, túrós tészta volt. Na persze nem az oviban, hanem otthon. Hétvégére, ha lehetett, mindig ezt rendeltem, anyukám meg csak főzte, főzte. Hogy ne legyen olyan egyhangú, a levest mindig variálta. A tésztából viszont nem engedtem, szigorúan mindig húsmentesen ettem.

Ez a korszak az évek alatt lecsengett, ma már ritkán készítek túrós tésztát, viszont általában kerül a tetejére szalonna (mangalica, vagy valami jó húsos változat), ha nem is sok, csak az íze kedvéért. 

Hozzávalók :

40 dkg fodros nagykocka

40 dkg juhtúró

4 dl tejföl

20 dkg kolozsvári szalonna

1 evőkanál vaj

Tálaláshoz:

kovászos uborka

 

A tésztát bő sós vízben megfőzzük. (Ne főzzük túl puhára, mert sütésnél még tovább puhul.) A szalonnát apróra vágjuk, és serpenyőben megsütjük. Egy hőálló tálat kivajazunk. A tésztát leöblítjük, lecsepegtetjük, beletesszük a tálba. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a tejföllel.

Azután a túrós tejfölt jó alaposan összekeverjük a tésztával. A megsült szalonnát a tetején egyenletesen eloszlatjuk. Előremelegített sütőben közepes lángon (180-200 fok) sütjük addig, amíg a széle megpirul, és aranybarnás lesz a teteje (10-15 perc).

Az uborkát lemossuk, lecsepegtetjük, és hosszában bevagdossuk, hogy virág alakot kapjunk. A forró tésztával együtt tálaljuk.

Eredeti ötlet: Gabojsza