Tárkonyos salátaleves és egy virtuális potluck a Food Revolution Napra

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 19. szerkesztő

Magyarország is csatlakozott a Jamie Oliver által életre hívott Food Revolution Day-hez, amit május 19-én tartottak világszerte. A nap célja, hogy megismerjük és megszeressük az egészséges ételeket.

Dívány Alapkonyhás csapatunk egy virtuális potluck-ot szervezett erre az eseményre. Teljes menüsort készítettünk, mindenki más-más fogást. Nálam a levest találjátok, de nézzétek meg a többi receptet is blogger társaimnál.

Vegasztrománia Anna – Zöldséges quinoa falatok

Gasztro Réka – Salátaleves

A’la carte Kriszti – Petrezselymes quinoa saláta

Zizi Kalandjai Zita – Vaníliás mézes rebarbara galette

 

Jamie videója:

 
Tárkonyos salátaleves, borecettel
 
Hozzávalók 6 személyre:
 
1 nagy fejessaláta
1 db vöröshagyma
1 evőkanál liszt
1,3 l zöldségalaplé 
v.
1,3 l víz+1 bio leveskocka
1 mokkáskanál őrölt kömény
2-3 teáskanál szárított tárkony
v.
1-2 ág friss tárkony
tengeri só, frissen őrölt bors
6 mokkáskanál Tokaji tárkonyos borecet
2-3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
 
Tálaláshoz:
ízlés szerint: főtt tojás, szezámmag, levesgyöngy, sajt
 

A salátát alaposan megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk, apróra vágjuk a saláta leveleit. Célszerű ollóval, mert így gyorsabb. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk. A hagymát megpároljuk, rászórjuk a lisztet és a köményt, csomómentesre keverjük, majd összeforgatjuk a salátával. Felöntjük alaplével, fűszerezzük zúzott fokhagymával, tárkonnyal, sóval, borssal. Mikor a saláta már nagyjából megfőtt, beleöntjük a tejszínt és botmixerrel pürésítjük a levest. Forrón tányérokba szedjük, mindegyik adaghoz adunk egy mokkáskanál borecetet. Ízlés szerint főtt tojással, szezámmaggal, vagy reszelt sajttal és levesgyönggyel fogyasszuk.