Tippek és fortélyok

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 03. szerkesztő

Először is üdvözlöm a Családháló olvasóit. Engedjétek meg, hogy bemutatkozzam. Mayer Tímeának hívnak, egy lassan 4 éves kiscsoportos óvodás kislány anyukája vagyok. Van egy csodálatos grafikus férjem, akinek rengeteget köszönhetek, nem csak szakmailag. 😉 Rövidesen bővül a családunk, mivel kisbabát várok, szóval nagy az izgalom a házunk táján.

 

Évekkel ezelőtt, mikor fotózni kezdtem, azt hittem, ez csak egy jó móka, gyerekjáték; a jó szemünkön és az elszántságunkon kívül igazából nagyon nem kell hozzá túl sok minden. Egy-két hónap alatt rá kellett jönnöm, hogy majdnem olyan nehéz és megterhelő, mint a klasszikus értelemben vett fizikai munka. Az első kismamafotózásom után kezem-lábam remegett a fáradtságtól és olyan kimerültnek éreztem magam, mintha hetek óta nem aludtam volna. Valahogy így kezdődött anno a baba-mamafotós karrierem, amit mindennél jobban szeretek.

 

S, hogy miért is írok most erről? Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy ezentúl heti rendszerességgel fotózás, baba-mamafotózás és utómunka témakörben tanácsokat, tippeket adjak nektek. Először is szeretném leszögezni, hogy ez nem egy online fotósiskola lesz, tőlem nem olvashatsz majd olyat, hogy bizonyos helyzetekben milyen ISO-val vagy rekesszel fotózz. Az én tippjeim nem igényelnek semmilyen komoly tükörreflexes fényképezőgépet vagy drága objektívet. A tippek és témák átlag „felhasználóknak” szólnak, leginkább anyukáknak, akik a gyermekükről, családjukról szeretnének szép képeket készíteni. Meglátjátok majd, ehhez elegendő egy egyszerű kompakt gép is.

 

Fogadjátok szeretettel postjaimat és ha úgy gondoljátok, kérdezzetek vagy hagyjatok megjegyzést.

 

Az első témám: Hogyan készítsünk éles képeket?

 

Nem mondok semmi újat azzal, ha az internet korában már szinte mindenki digitális géppel fotóz és tölti fel mindenhová a képeit. Sajnos rengeteg rossz minőségű, homályos képpel találkozom. Nem egyszer néztem már végig komplett nyaralásos sorozatot, ahol egy valamire való értékelhető kép sem volt.

Na, de mire is ügyeljünk, hogy élvezhető és jó minőségű képeket kapjunk?

Nevezhetném az első szabálynak: élesíts! A digitálisgépek korában ez nem nagy ördöngösség, mert az élesítést automatikusan elvégzi helyettünk a kompakt masinánk. Vagyis félig nyomva tartani az exponáló gombot, s az automatika élesre állít. Nem kell kapkodni, a fotózás egyébként is valahol türelmet igényel. Szóval várj, hogy a géped ezt a feladatát elvégezze. Sok esetben még hanggal is jelzi neked, ha már fotózhatsz. Fontos, hogy legyenek megfelelőek a fényviszonyok. Ha a nap nincs a segítségedre, vagy zárt helyiségben fotózol, akkor érdemes vakuznod, hogy se homályos, se sötét ne legyen a képed. Amitől még homályos lehet egy kép az az, ha expozíció közben elmozdul a kamerád. A mi esetünkben sokszor előfordul, hogy gyermekünk mozgását nem tudjuk lekövetni, de erről majd egy másik postban.

Ha fentieket betartva továbbra is homályos képeket kapnál, ellenőrizd az optikát. Fontos, hogy ne legyen sérült vagy szennyezett.

Következő cikkemben arról írok tippeket, hogyan lehet egy gyermeket a kamera elé csalni, esetleg rávenni, hogy ránk nézzen és mosolyogjon is 🙂

Végezetül mellékelek egy fotót, ahol egyértelműen látszik, hogy a baloldali felvételkor nincs élesség a képen, a jobboldalinál már szerencsésebb voltam. 😉