Tojáskrémek a tojás világnapjára
A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg a tojás világnapját. A jeles esemény minden évben október második péntekére esik, 2012-ben ez október 12. Ezen a napon, több mint 30 országban kampányolnak a tojásfogyasztás mellett. Íme a két kedvenc tojáskrémem.
Currys tojáskrém
Hozzávalók:
4 db főtt tojássárgája
1 pohár tejföl
1,5 evőkanál jó minőségű mustár
1 kisebb fej vöröshagyma
fél csokor apróra vágott petrezselyem vagy snidling, esetleg kapor
1 mokkáskanál só vagy fűszersó
1 mokkáskanál fehérbors
1 teáskanál curry
1 mokkáskanál kurkuma
A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, és megpucoljuk. Ezután félbevágjuk. Óvatosan kivesszük a sárgáját, villával alaposan összetörjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és a tojáshoz adjuk. Megszórjuk fűszerekkel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
A tejföllel elkeverjük a mustárt, majd a tojáshoz adjuk és az egészet szépen, alaposan összekeverjük. Légmentesen zárható dobozba tesszük, és egy éjszakára hűlni hagyjuk. Reggel bőségesen megkenjük vele a kenyereket és paradicsomot kínálunk hozzá.
Sonkás tojáskrém
Hozzávalók:
5 dkg edami sajt
10 dkg házi sonka
1 teáskanál frissen őrölt bors
3 db tojás
2 evőkanál vaj
1 dl tejföl
1 teáskanál curry
2 teáskanál mustármagos mustár
1 teáskanál só
2 gerezd fokhagyma
A tojásokat megfőzzük és megpucoljuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. Aprítógépbe tesszük a sonkát, a tojást, a sajtot, a tejfölt, a vajat, a mustárt és a fokhagymát. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal és curryvel. Az alapanyagokat krémes állagúra összekeverjük a gép segítségével. Fogyasztásig hűtve tároljuk. Friss kenyérrel és zöldségekkel kínáljuk.
Ha nincs aprítógépünk, akkor vágjuk apróra, majd törjük össze villával a tojást, a sonkát vágjuk apró kockára, a fokhagymát pedig reszeljük hozzá.