Tojáskrémek a tojás világnapjára

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 11. szerkesztő

A Nemzetközi Tojásszövetség 1999-ben hirdette meg  a tojás világnapját. A jeles esemény minden évben október második péntekére esik, 2012-ben ez október 12. Ezen a napon, több mint 30 országban kampányolnak a tojásfogyasztás mellett. Íme a két kedvenc tojáskrémem.

Currys tojáskrém

Hozzávalók:

4 db főtt tojássárgája

1 pohár tejföl

1,5 evőkanál jó minőségű mustár

1 kisebb fej vöröshagyma

fél csokor apróra vágott petrezselyem vagy snidling, esetleg kapor

1 mokkáskanál só vagy fűszersó

1 mokkáskanál fehérbors

1 teáskanál curry

1 mokkáskanál kurkuma

A tojásokat megfőzzük, kihűtjük, és megpucoljuk. Ezután félbevágjuk. Óvatosan kivesszük a sárgáját, villával alaposan összetörjük. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, és a tojáshoz adjuk. Megszórjuk fűszerekkel, és apróra vágott petrezselyemzölddel.

A tejföllel elkeverjük a mustárt, majd a tojáshoz adjuk és az egészet szépen, alaposan összekeverjük. Légmentesen zárható dobozba tesszük, és egy éjszakára hűlni hagyjuk. Reggel bőségesen megkenjük vele a kenyereket és paradicsomot kínálunk hozzá.

Sonkás tojáskrém

Hozzávalók:

5 dkg edami sajt

10 dkg házi sonka

1 teáskanál frissen őrölt bors

3 db tojás

2 evőkanál vaj

1 dl tejföl

1 teáskanál curry

2 teáskanál mustármagos mustár

1 teáskanál só

2 gerezd fokhagyma

A tojásokat megfőzzük és megpucoljuk. A sonkát apróra vágjuk, a sajtot lereszeljük. Aprítógépbe tesszük a sonkát, a tojást, a sajtot, a tejfölt, a vajat, a mustárt és a fokhagymát. Ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal és curryvel. Az alapanyagokat krémes állagúra összekeverjük a gép segítségével. Fogyasztásig hűtve tároljuk. Friss kenyérrel és zöldségekkel kínáljuk.

Ha nincs aprítógépünk, akkor vágjuk apróra, majd törjük össze villával a tojást, a sonkát vágjuk apró kockára, a fokhagymát pedig reszeljük hozzá.