Vasárnapi reggelik
Többek között azért szeretem a vasárnapot, mert ilyenkor van idő bőségesen reggeli. Milyen az ideális reggeli? Mindenkinek más, de megmutatom az én kedvenceimet. Ezek az ételek akár ebédpotótlónak is beillenek.
Nem tartozik a legelőnyesebb tulajdonságaim közé, de általában nem szoktam reggelizni. Korán reggel sem a szervezetem, sem én nem ébredek fel, és mivel nem bírom a kávét, így nincs semmi ami felpörgessen. Tízórai időben már megéhezem, de ilyenkor elég pár falat, hiszen ebédidő előtt egy-két órával kár bőségesen lakmározni.
Így klasszikusan reggelizni hetente egyszer-kétszer szoktam. Ilyenkor viszont szeretem megadni a módját. Bármilyen drága alapanyagot veszünk, mindig olcsóbban jövünk ki, mintha boltban vennék egy szendvicset vagy étteremben étkeznénk. Ráadásul a jobb alapanyagokat is meg lehet vásárolni elérhető áron, nekem erre vannak bevált praktikáim.:)
Rukkolás szendvics
Hozzávalók 4 főre:
aszalt paradicsomos vagy rukkolás ciabatta fejenként 1-2 db
10 dkg rukkola
1 marék koktél paradicsom
1-2 evőkanál olívabogyó
5-8 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
1-2 teáskanál hántolt napraforgómag
5-8 dkg kecskesajt vagy feta
ízlés szerint szendvicsenként 1 teáskanál tökmagolaj, vagy fűszeres olívaolaj
A rukkolát megmossuk, salátacentrifugával megszárítjuk. A paradicsomot megmossuk, papítörlön megszárítjuk. Az olajbogyót lecsöpögtetjük. A ciabattákat félbevágjuk, mindegyik félre halmozunk rukkolát, egy szelet sonkát, és kockára vágott sajtot. Díszitjük félbevágott olívabogyóval, és paradicsommal, megszorjuk napraforgómaggal, és meglocsoljuk olajjal.
Angolos raklett reggeli
A Tesco Expresszben rátaláltam a sós muffin szerű, angol péksüteményre és nagyon rákaptam. A raklettet is legalább ennyire szeretem, szerintem ebben lehet a legszebb tükörtojásokat sütni.
Hozzávalók 4 személyre:
8 db sós muffin
5 dkg vékonyra szelt füstölt sonka
20 dkg nünbergi grill kolbászka
4 db tojás
vaj
raklett vaj cheddar sajt
ízlés szerint savanyú, vagy friss saláta
Felmelegítjük a raklett sütőt, a felső részt vékonyan megkenjük olívaolajjal és ropogosra sütjük rajta a sonkát, majd barnára a kolbászt. Közben alul a kis tálkákban megsütjük a tojásokat. Alul és felül is megolvaszthatjuk a sajtot illetve piritsuk át a sós muffin mind két oldalát, akár rá is olvaszthatjuk a sajtot.
Az egészet együtt tálaljuk, ízlés szerint megkenhetjük vajjal a forró muffinokat. Salátával vagy savanyúsággal fogyasszuk. Ha nincs raklettünk, akkor bármilyen grill jellegű sütő megteszi, végső esetben pedig egy serpenyő.
Hol vásároljunk?
Ezeknek az alapanyagoknak a legtöbbjét a Lidl-ben és az Aldiban vettem elérhető áron, a sós muffint, pedig a Tesco Expresszben.