Vörösboros, kakukkfüves gombapörkölt
Ebbe a gombapörköltbe összehoztam az autentikus magyar ízvilágot a mediterránnal. Az i-re a pontot pedig a sokrétű kakukkfű tette fel. Főzés közben olyan illat áradt a konyhámban, hogy beleborzongtam.
Hozzávalók:
1 kg champion gomba vagy erdei gomba
1 dl száraz vörösbor
1 nagy fej vagy két közepes fej vöröshagyma
napraforgóolaj
víz
2 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál sűrített paradicsom
2 gerezd zúzott fokhagyma
opcionálisan: 2 teáskanál paprikakrém
só, frissen őrölt bors
1 teáskanál majoránna
1 mokkáskanál csombor
2 teáskanál kakukkfű
1 db babérlevél
A gombát megtisztítottam, a szárát és kalapját is 2 cm-es darabokra vágtam. A vöröshagymát is megtisztítottam, apróra vágtam. Egy mély serpenyőben olajat melegítettem, és üvegesre pároltam benne a hagymát. Megszórtam pirospaprikával, és félrehúztam. Beleforgattam a gombát, hozzáadtam még egy kis paprikarémet. Vízzel és borral felöntöttem, és visszatettem a tűzre. Hozzáadtam a fűszereket, és belezúztam a fokhagymát. 15-20 perc alatt készre főztem. Knédlivel és ecetes uborkával tálaltam.
*: a fűszerek mennyisége szárított fűszerekre értendő, ha frisset használsz annak sokkal intezívebb az íze, és kevesebb kell belőle