Vörösboros vaddisznópörkölt
Minden elfogultság nélkül azt kell mondanom, hogy a vaddisznópörkölt az egyik legjobb magyar étel. Az aranyszabály, hogy készítésénél a jó vörösbor és a borókabogyó nélkülözhetetlen, és nem szabad sajnálni az időt, szépen lassan, komótosan készül, de minden fáradtságot megér.
A nehéz dödöllét sütőben süthető krokettra cseréltem, de illik hozzá a főtt burgonya, a tészta, a nokedli és a zsemlegombóc is. Lehetőség szerint készülhet erdei gombával vagy aszalt szilvával.
Akinek van rá lehetősége, készítse bográcsban, úgy még inkább verhetetlen fogás.
Hozzávalók 6 személyre:
1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb
40 dkg vöröshagyma
7 dl száraz vörösbor
5 dl sűrített paradicsom
5 dkg mangalicazsír
1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika
2 teáskanál őrölt kömény
2 teáskanál majoránna
1 teáskanál kakukkfű
1 teáskanál borókabogyó
1 db babérlevél
só, fekete bors
3 duci gerezd fokhagyma
A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, megszórjuk köménnyel és fehéredésig pirítjuk. Paprikával meghintjük és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.
Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. (Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet.) Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.
Tipp: a borókabogyót és a borsot tegyük fűszertojásba, így elkerüljük azt a kellemetlenséget, hogy valaki ráharap.