Vörösboros vaddisznópörkölt

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. július 14. szerkesztő

Minden elfogultság nélkül azt kell mondanom, hogy a vaddisznópörkölt az egyik legjobb magyar étel. Az aranyszabály, hogy készítésénél a jó vörösbor és a borókabogyó nélkülözhetetlen, és nem szabad sajnálni az időt, szépen lassan, komótosan készül, de minden fáradtságot megér.

<--break->” src=”/sites/all/modules/wysiwyg/plugins/break/images/spacer.gif” title=”<--break-->” /></p>
</p>
<p style=A nehéz dödöllét sütőben süthető krokettra cseréltem, de illik hozzá a főtt burgonya, a tészta, a nokedli és a zsemlegombóc is. Lehetőség szerint készülhet erdei gombával vagy aszalt szilvával.

Akinek van rá lehetősége, készítse bográcsban, úgy még inkább verhetetlen fogás.

Hozzávalók 6 személyre:

1,5 kg kicsontozott vaddisznócomb

40 dkg vöröshagyma

7 dl száraz vörösbor

5 dl sűrített paradicsom

5 dkg mangalicazsír

1 lapos evőkanál őrölt pirospaprika

2 teáskanál őrölt kömény

2 teáskanál majoránna

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál borókabogyó

1 db babérlevél

só, fekete bors

3 duci gerezd fokhagyma

 

A húst megtisztítjuk, forró vízzel leöblítjük, apró kockára vágjuk. A vöröshagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk. Felmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk rajta a hagymát. Hozzáadjuk a húst, megszórjuk köménnyel és fehéredésig pirítjuk. Paprikával meghintjük és félrehúzzuk a lángról. Felöntjük a bor felével, fűszerezzük és egészben hozzáadjuk a fokhagymákat is. Visszatesszük a lángra.

Miután felforrt, takarékon főzzük tovább. Időnként kevergetjük és folyamatosan pótoljuk az elfőtt nedvességet. Ha szükségesnek tartjuk, a bort kiegészíthetjük vízzel is. Amikor a hús már közepesen puha, hozzáadjuk a sűrített paradicsomot. (Azért nem előbb, mert könnyen odaéghet.) Bő két óra alatt teljesen puhára főzzük.

Tipp: a borókabogyót és a borsot tegyük fűszertojásba, így elkerüljük azt a kellemetlenséget, hogy valaki ráharap.