Zapiekanka

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 12. szerkesztő

Aki már járt Lengyelországban, biztosan találkozott a híres óriás melegszendviccsel, a zapiekankával. Szerintem ez egy nagyon jó étel, ha fastfood-ról van szó. Volt néhány kicsit szikkadt óriás bagettem, amelyeket mindenképpen fel akartam használni. Egyből erre asszociáltam. Segítségül hívtam egy kedves ismerősöm lengyel feleségét, aki megosztotta velem a tradicionális receptet, amitől csak egy ici-picit tértem el. Ha éhes a család, vagy vendégeket vársz, akkor süsd meg ezt a finom, egyszerű és olcsó szendvicset. 

Hozzávalók 4 főre:

2 db hosszú bagett

40 dkg szeletelt csiperke gombakonzerv

4 evőkanál ketchup – nálam 50%-os

10 dkg zsíros kemény sajt

5 dkg vaj + 2 evőkanál

só, frissen őrölt bors

A sütőt előmelegítjük. A bagetteket félbevágjuk. A fél bagetteket megkenjük ketchuppal. A gombát lecsepegtetjük és forró vajon megpároljuk, ízesítjük sóval, frissen őrölt borssal.  A gombákat arányosan elosztjuk a bagetteken. Megszórjuk sajttal. Felmelegítünk két evőkanál vajat, és minden szendvicsre csöpögtetünk a vajból. 200 fokon kb. 15 percig sütjük, amíg a sajt ráolvad, és a bagett ropogósra sül. Melegen fogyasztjuk, ízlés szerint kínálhatjuk ketchuppal.