A karácsony titka – őrizd míg a gyermeked kívánja

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Van, akinél a Jézuska, másnál a Télapó egy harmadik családnál az angyalka hozza a karácsonyfát és vele együtt a meglepetéseket. De mégis mitől lesz csodás a karácsony és emlékezetes?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. december 23. Csontos Dóra

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Van, akinél a Jézuska, másnál a Télapó egy harmadik családnál az angyalka hozza a karácsonyfát és vele együtt a meglepetéseket. De mégis mitől lesz csodás a karácsony és emlékezetes?


Kugler Gyöngyi gyermekpszichológussal beszélgettünk arról, miért fontos, hogy a gyermekeknek megtartsuk az ünnepek titokzatosságát. A gyerkőcök képzelőereje, mágikus világba való vágyódása óvoda végéig, iskola első és második osztályáig tart ki. Ebben az időszakban meghatározó, hogy állunk a képzeletbeli világukhoz. “Ők ilyenkor még igénylik azt, hogy a Jézuska vagy az angyalka hozza az ajándékokat és hisznek is benne. Örömmel tölti el őket a gondolat.”

Arra a kérdésre, hogy mit tegyünk ha mi őriznénk még a titkot, de az iskolában vagy oviban elmondják és sírva jön haza a gyermekünk, a szakértő elmondta azt erősítsük meg, amilyen állapotban a kicsi van. A pici viselkedéséből lehett tudni, hogy ő már kilépett a valóságba vagy még ragaszkodik a mesevilághoz. Ha már elejt olyan mondatokat, hogy “én már tudom az igazat” vagy “már nagygyerek vagyok…” akkor lehet sejteni, hogy ő már nem igényli azt, hogy rejtegessük előle a karácsonyfa felállítását. De ha úgy érezzük, hogy a gyekőc nagyon kiborul és továbbra is rénszarvasról és Télapóról beszél akkor mondjuk nyugodtan azt neki, hogy nem számít, hogy XY-nál mit mondtak, de nálunk a Jézuska hozza az ajándékokat továbbra is.

Áruházi mikulás, iskolai mikulás, éjjel járó mikulás

Adódik a kérdés, hogyan kezeljük a sok hangulatkeltő mikulást a karácsonyi időszakban. Kugler Gyöngyi szerint a gyermekek már annyira fejlettek ezen a téren, hogy különbséget tudnak tenni mikulás és mikulás közt is. Tudják nagyon jól, hogy az iskolai esemény csak egy megrendezett dolog, de az, ami otthon történik az az igazi és valós. Emiatt nincs keveredés abból sem, hogy valakinél a mikulás, míg másnál a jézuska vagy angyalka jár. A sok mesének, rénszarvasos történetnek köszönhetően ők már eggyé olvadnak a karácsony szellemével.

Mi az igazság?

A karácsonyi ajándékokat hagyományosan más-más mesebeli legendás lények hozzák a különböző keresztény kultúrkörökben. Erdélyben például a karácsonyi ajándékot és a karácsonyfát az angyal hozza és ezt a mai napig angyaljárásnak is nevezik. A katolikus világ jelképe pedig a jászolban fekvő kis jézus Máriával és Józseffel.

Bármelyik elképzelt alakot is várjuk, egy biztos, sose láthatjuk, aki a fa alá rejti az ajándékot. Ennek a titokzatosságnak az a lényege, hogy a kicsiknek meglegyen a várakozás és titokzatosság érzése és azért a Jézuska nyugodtan feldíszíthesse a fenyőfát a szobában.

Ilyenkor a család ebédelni szokott és a szülők vagy nagyszülők mesékkel terelik el a gyerekek figyelmét és addig nem szabad bemenni az ajándékokat rejtő szobába, míg meg nem érkeznek az játékok. A karácsony titkos főszeplője elvégzi a felafatát és repül is tovább a kívánságokat teljesíteni a világ minden táján.

Magyarországon elterjedt az a karácsonyi hagyomány, hogy a szülők vagy nagyszülők csengettyűvel jelzik várt személy megérkezését, ami után a gyerekek végre megláthatják mit is teljesített kívánságaikból a Jézuska.

A karácsony mai, közismert jelképe, a feldíszített fenyő, a karácsonyfa ebben a formájában újkeletű népszokás. Ma már az is “divat”, hogy a karácsonyfát a gyerekekkel díszítik fel a szülők.

Magadban érezd az ünnepet!

Sok kisbaba érkezik az ünnepek körül és ilyenkor felmerül a kérdés: mennyire és hogyan ünnepeljük a karácsonyt egy pár hónapos csecsemővel. A pszichológus szerint fölöttébb lényeges, hogy az édesanya már akkor is ünnepeljen mikor a baba a pocakjában van. Szülőkent  elengedhetetlen, hogy átérezzük a karácsony erejét és újra gyerekké váljunk. “Egy pici baba érzékeli a fényeket, érzi az illatokat. Ha az anya helyette is rácsodálkozik újra a körültte lévő dolgokra azt érzi ő is.”

Elvált szülők gyermekeként is lehet meseszép a karácsony

Kugler Gyöngyi pszichológus szerint nem számít, hogy egy gyermek mozaik családban nő fel. A karácsonyt ha normálisan kezeljük a helyzetet igenis lehet családiasan ünnepelni. Azok, akik elváltak nagyon fontos, hogy összetartsanak és megadjanak mindent azért, hogy közös csemetéjük ne sérüljön és ez az ünnepek alatt kiemelkedő szerephez jut. A szakértő azt tanácsolja, ahol pici még a gyerkőc és hisz a karácsony misztikumában, de a szülők nem képesek együtt meglenni, érdemes egyik évben anyánál, másik évben apánál tartani a szentestét. Semmiképp nem helyezzük korábbra vagy későbbre mert a kicsi nem fogja tudni miért jön máskor a jézuska, mint szokott. 

Tegyük emlékezetessé a karácsonyt énekkel, gyertyákkal, közös pillanatokkal! Ne felejtsük el: ez a pár nap a szeretetről szól. Tegyük félre sérelmeinket és töltsük együtt, békében az ünnepet.