A NÉBIH tanácsai szülőknek
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes figyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.
Az új tanév kezdetén a számos teendő között arra is érdemes figyelni, hogy tízóraira és uzsonnára mit és hogyan visznek a gyerekek az iskolába. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal összegyűjtötte a legfontosabb szempontokat, hogy a gyerekek a főétkezések között is jót, s jól ehessenek.
Mindenekelőtt egy jó tanács: soha ne engedjük reggeli nélkül el a gyerekeket. Az iskolába csomagolt elemózsiára szánjunk időt, és reggelente frissen készítsük el a tízóraira és/vagy uzsonnára szánt ételt a korábban beszerezett alapanyagokból. A csomagolás előretervezést, szervezést igényel. Az általános élelmiszer-biztonsági szabályok betartása az uzsonna elkészítésekor is elengedhetetlen: mielőtt hozzáfogunk, alaposan mossunk kezet, használjunk tiszta eszközöket és legyen külön vágódeszkánk a hozzávalók előkészítéséhez.
A gyermekeknek gyakori és változatos táplálkozásra van szükségük, az iskolai kisétkezésekhez azonban élelmiszerbiztonsági szempontból biztonságos ételeket csomagoljunk. Ilyenek például a nem édes péksütemények/kenyerek, a melléjük csomagolt, jól átsült hússzeletek, a hűtést nem igénylő húskészítmények, a balesetmentesen nyitható konzervek, a kemény sajtfélék és müzli-szeletek. Kerüljük az édességet, cukorkát, csokoládét, édes kekszeket, és édes süteményeket, helyette a szezonális gyümölcsöket részesítsük előnyben.
A zöldségek és gyümölcsök közül jól bírja a szállítást például az alma, a körte, a szilva, a szőlő, illetve a megtisztított répa és a karalábé. A gyorsan romló pástétomok, halas krémek, halszeletek elcsomagolása nem javasolt, mert ezek hűvösen tartása nem garantált, nem tudhatjuk, hogy mikor lesz lehetősége a gyereknek elfogyasztani. Fontos a megfelelő folyadékbevitel, ezért csomagoljunk italt is az étel mellé. Legjobb szomjoltó az ivóvíz, kerüljük a cukros, szénsavas italokat, üdítőket. A jól záródó, könnyű palackba csomagolt, alaposan lehűtött ital a tízórai mellé csomagolva, annak hűvösen tartásában is segítség lehet.
A témában további hasznos tanácsok olvashatók a NÉBIH Ételt csak okosan kampányának oldalán.
A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!