A rostos étrend csökkenti az ételallergiát

Egereken végzett vizsgálatok szerint rostos étrend hatására csökkent az állatokon megfigyelhető ételallergia súlyossága, írják ausztrál kutatók új tanulmányukban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. június 22. Csontos Dóra

Egereken végzett vizsgálatok szerint rostos étrend hatására csökkent az állatokon megfigyelhető ételallergia súlyossága, írják ausztrál kutatók új tanulmányukban.


Az ételallergia kialakulása – legalábbis egereknél – összeköthető azzal, hogy milyen táplálékhoz jutnak az állatok bélbaktériumai. Azok a rágcsálók, amelyek átlagos kalória-, cukor- és rosttartalmú ételt kaptak a születésüktől fogva sokkal súlyosabb mogyoróallergiát mutattak, mint azok, amelyeket nagy rosttartalmú élelemmel etettek.

Bélbaktériumok az allergia ellen

A kutatók kimutatták, hogy a bélbaktériumok specifikus zsírsavat választanak ki a rostbevitelre válaszul, amely végül befolyásolja az allergiás válaszreakciókat az immunrendszer változásai révén, olvasható a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkben.

„Úgy éreztük, hogy az ételallergiának az elmúlt évtizedben megnövekedett gyakorisága inkább összefüggésben áll az étrendünkkel és a mikrobiomunkkal, mint a környezeti mikrobáknak való kitettség hiányával, amit az úgynevezett higiéniahipotézis állít” – mondta Laurence Macia, az ausztrál Monash Egyetem immunológusa a cikk egyik szerzője. „A témával foglalkozó legtöbb kutató a zsírfelesleget vizsgálja, mint a probléma okozóját, mi vagyunk az elsők, akik specifikusan a bélben kialakuló rosthiányt kutatjuk” – mondta Macia.

Fontos zsírsavak

A bélbaktériumokról tudjuk, hogy melléktermékekre, elsősorban rövid láncú zsírsavakra, bontják le az étrendi rostokat. Macia és szerzőtársa Charles Mackay egy lépéssel továbbmentek, és kimutatták, hogy ezek a zsírsavak támogatják az immunrendszert.

A tanulmányban a mesterségesen mogyoróallergiássá tett egereket nagy rosttartalmú élelemmel etették, hogy egészséges bélbaktérium-populáció alakuljon ki bennük. Ezeket a baktériumokat azután „csíramentes” egerekbe jutatták, amelyeknek nem voltak saját bélbaktériumaik.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!