Családháló

Kezdőoldal Egészség és lélek A rostos étrend csökkenti az ételallergiát

A rostos étrend csökkenti az ételallergiát

Egereken végzett vizsgálatok szerint rostos étrend hatására csökkent az állatokon megfigyelhető ételallergia súlyossága, írják ausztrál kutatók új tanulmányukban.

Írta: Csontos Dóra,

Egereken végzett vizsgálatok szerint rostos étrend hatására csökkent az állatokon megfigyelhető ételallergia súlyossága, írják ausztrál kutatók új tanulmányukban.


Az ételallergia kialakulása – legalábbis egereknél – összeköthető azzal, hogy milyen táplálékhoz jutnak az állatok bélbaktériumai. Azok a rágcsálók, amelyek átlagos kalória-, cukor- és rosttartalmú ételt kaptak a születésüktől fogva sokkal súlyosabb mogyoróallergiát mutattak, mint azok, amelyeket nagy rosttartalmú élelemmel etettek.

Bélbaktériumok az allergia ellen

A kutatók kimutatták, hogy a bélbaktériumok specifikus zsírsavat választanak ki a rostbevitelre válaszul, amely végül befolyásolja az allergiás válaszreakciókat az immunrendszer változásai révén, olvasható a Cell Reports folyóiratban megjelent cikkben.

„Úgy éreztük, hogy az ételallergiának az elmúlt évtizedben megnövekedett gyakorisága inkább összefüggésben áll az étrendünkkel és a mikrobiomunkkal, mint a környezeti mikrobáknak való kitettség hiányával, amit az úgynevezett higiéniahipotézis állít” – mondta Laurence Macia, az ausztrál Monash Egyetem immunológusa a cikk egyik szerzője. „A témával foglalkozó legtöbb kutató a zsírfelesleget vizsgálja, mint a probléma okozóját, mi vagyunk az elsők, akik specifikusan a bélben kialakuló rosthiányt kutatjuk” – mondta Macia.

Fontos zsírsavak

A bélbaktériumokról tudjuk, hogy melléktermékekre, elsősorban rövid láncú zsírsavakra, bontják le az étrendi rostokat. Macia és szerzőtársa Charles Mackay egy lépéssel továbbmentek, és kimutatták, hogy ezek a zsírsavak támogatják az immunrendszert.

A tanulmányban a mesterségesen mogyoróallergiássá tett egereket nagy rosttartalmú élelemmel etették, hogy egészséges bélbaktérium-populáció alakuljon ki bennük. Ezeket a baktériumokat azután „csíramentes” egerekbe jutatták, amelyeknek nem voltak saját bélbaktériumaik.

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!

Hozzászólások

hozzászólás

CÍMKÉK:
Read previous post:
Kismamaként újra az iskolapadba!

Új szakmát kitanulni sohasem késő. A lifelong learning, azaz az egész életen át tartó tanulás fogalma ma már elfogadott, hiszen...

Close