A terhesség alatti mozgás jót tesz a babának

Talán nem meglepő, hogy a mozgás serkenti az agy teljesítményét, azonban egy új kutatás arra is rámutatott, hogy ez az anyaméhben lévő magzatra is igaz későbbi élete során. Érdemes tehát kismamaként is odafigyelni a lehetőségeknek megfelelő mozgásra - írja a Los Angeles Times.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. november 13. bencze.aron

Talán nem meglepő, hogy a mozgás serkenti az agy teljesítményét, azonban egy új kutatás arra is rámutatott, hogy ez az anyaméhben lévő magzatra is igaz későbbi élete során. Érdemes tehát kismamaként is odafigyelni a lehetőségeknek megfelelő mozgásra – írja a Los Angeles Times.


A kutatás keretében a terhességük első trimeszterében lévő nőket két csoportra osztották: fizikailag aktívak és passzívak. Az aktív csoport tagjait arra kérték, hogy hetente háromszor legalább 20 percet töltsenek mérsékelt mozgással második és harmadik trimeszterük alatt.

Az így kihordott gyermekeket születésük után agyi vizsgálat alá vetették, hogy megnézzék van-e különbség a két csoport között. A 8-12 napos csecsemők fejére speciális elektródákat helyeztek, amely az agy elektromos aktivitását mérte. Ezt követően megvárták, amíg a kisbabák elaludtak. Majd alvás közben hol ismerős, hol új dallamokat játszottak neki, miközben mérték agyuk arra adott válaszát.

Megállapították, hogy azoknak a csecsemőknek, akiknek édesanyja a terhesség alatt is mozgott, kifejlettebb agyi funkciókkal rendelkeztek, mint azok a társaik, akiknek anyukája passzív életmódot folytatott a várandóssága alatt.