Amikor megkeseríti az éjszakát a horkolás…

A horkolás népbetegség, ma már a válóperes indokok között is szerepel. A férfiak  40 százalékát érinti, a klimax időszaka után pedig a nőknél is hasonló arányban jelentkezik - tudta meg a csalad.hu.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2016. június 27. Csontos Dóra

A horkolás népbetegség, ma már a válóperes indokok között is szerepel. A férfiak  40 százalékát érinti, a klimax időszaka után pedig a nőknél is hasonló arányban jelentkezik – tudta meg a csalad.hu.


A horkolás miatt azért is érdemes orvoshoz fordulni, mert  kezelés nélkül  szív- és érrendszeri betegséghez, agyi keringészavarhoz vezethet, és okozhat pszichés vagy szexuális problémákat is. Ma már szerencsére az egyszerűbb gyógyítási lehetőségek mellett fájdalommentesen, rádiófrekvenciás műtéttel is kezelhető.

A horkolás tünet

Számtalan ember életét keseríti meg a horkolás, bár sokan nem is tudnak róla, mivel olykor csak az jelzi, az hallja, akivel együtt él az illető. Van, akinél kisebb mértékben jelentkezik, van, akinél viszont súlyosan, komoly hangerővel. Ez idővel pedig még rosszabb lehet. A horkolás népbetegség, előfordulása férfiak körében 40 százalék körülire tehető, a klimax időszaka után pedig a nők körében is hasonló az előfordulási gyakoriság.

A horkolás tünet, amely a felső légutak alvás alatt kialakuló szűkületét jelzi. A horkoló hangot a felső légutak lágy szöveteinek rezgése hozza létre – mondta Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész. Hozzátette: alvás közben a garatot kifeszítő izmok ellazulnak, a ki-be áramló levegő rezgést okoz a garat-algarat részén. A garat elzáródásának következtében hosszabb-rövidebb ideig tartó légzési szünetek – azaz alvási apnoék – is jelentkezhetnek. A kialakult oxigénhiányos állapot nagyon veszélyes, mert fizikai fáradtsághoz, szív-érrendszeri betegségekhez, szívritmuszavarhoz, agyi keringészavarhoz, pszichés problémákhoz és szexuális zavarokhoz is vezethet.

A horkolás okai sokfélék

A horkolásnak számtalan oka lehet. Az egyik leggyakoribb a gyenge izomtónus, ilyenkor a nyelv az izmainak ernyedtsége miatt hátracsúszik a felső légútba, így szűkíti annak nyílását, ezáltal erősíti a levegő áramlását Az elhízás miatt is megjelenhetnek a tünetek. A vastagabb nyak, vagy toka szűkíti a levegőjáratokat, az idősödéssel pedig a helyzet fokozódhat, mivel az izomtónusok is enyhébbek lesznek. A szervi változások sem kedvezőek, például a torok- és orrmandulák megnagyobbodása szűkíti a felső légutakat, míg a csapott áll a nyelv hátranyúlását idézi elő, fokozva a nyelv hátraesését. Egyes betegségek pedig a nyelv megvastagodását idézhetik elő, ami akadályozza a levegő szabad áramlását. Az allergia, vagy a felső légúti megbetegedések szintén horkoláshoz vezethetnek, ahogy a nyugtatók szedése, az alkohol, a dohányzás és a túlzott ételfogyasztás. Ezen esetekben a szövetek ellazulnak, a garat falai összepréselődnek, a levegőjáratok pedig szűkülnek.

Műtéti megoldások

A horkolás kezelésének első része az alvásvizsgálat, amelynek értékelését szomnológus orvos végzi. Az alvásvizsgálat az érintett otthonában is történhet, de az erre specializálódott laborba a legcélszerűbb elmenni. Az éjszakai alvás alatt kimutatott eltérések alapján a kezelőorvos meghatározza a további szükséges vizsgálatokat. Indokolt lehet fül-orr-gégészhez küldeni a beteget, légzési problémák, asztma esetén pedig tüdőgyógyász, allergológus, kardiológus vagy például reflux gyanújával gasztroenterológus segítségét kérni.

Ha a horkolás kiváltó oka fül-orr-gégészeti eltérés, a rádiófrekvenciás műtét segítségével csökkenthető az alsó orrkagylók, a lágy szájpad, nyelvcsap mérete. A műtét után a horkolás erőssége jelentősen csökken, vagy megszűnik. A beavatkozást megelőző vizsgálat azonban fényt deríthet olyan elváltozásokra is, amelyek kezelése kórházi bent fekvést igényel. A leggyakoribb példa erre, ha a horkolás megszüntetéséhez gyakran orrpolipok eltávolításával együtt orrmelléküreg-gyulladást kell műtéti úton kezelni. Az orrsövény műtét és a garat, vagy orrmandulák eltávolítása sem végezhető el egy napos sebészeti ellátás keretében. A műtétek elvégzésére többféle műtéti technika lehetséges. Ezek megválasztása mindig egyénre szabott, és a lépcsőzetesség elvét követi.

Alternatív gyógymódok

A horkolás megszüntetésére rendelkezésre állnak alternatív módszerek. Az egyénre szabott terápiát azonban minden esetben alapos kivizsgálásnak kell megelőznie, legyen az alvásvizsgálat, vagy fül-orr-gégészeti vizsgálat. A ma már széles körben elterjedt orrszárny tágító például hatékony eszköz lehet, ha a horkolást szűk orrbemenet okozza és egyéb szervi elváltozást a vizsgálatok nem igazolnak. Bizonyos esetekben pedig speciális párna segíthet a panaszok megszűnésében.

Megelőzés

Megelőzhetjük a horkolást, ha jobban figyelünk magunkra. Ha alvás előtt kihagyjuk a nehéz, zsíros vacsorát, a nyugtatókat, alkoholt, lemondunk a dohányzásról, és a háton fekvés helyett az oldalfekvést részesítjük előnyben. Sokat segíthet, ha a felső légúti betegségeket és az allergiát azonnal kezeljük. Érdemes odafigyelni a vérnyomásra, valamint az ideális testsúly elérésére és megtartására.