Az aktivitást is ellesi a gyerek, mozogjunk hát!

Aktívabb anyáknak a gyermeke is többet mozog – állapította meg egy több mint ötszáz mamát és négyéves gyerekét vizsgáló brit kutatás. Mire várnánk hát? Tessék sétálni, futni, úszni...

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. március 25. Szaurella

Aktívabb anyáknak a gyermeke is többet mozog – állapította meg egy több mint ötszáz mamát és négyéves gyerekét vizsgáló brit kutatás.


 

Sok anya azonban lényegesen kevesebbet mozog, mint amennyi ajánlatos lenne – idézte a BBC hírportálja a Pediatrics című szaklapban ismertetett kutatást.

Pulzusmérés egy héten át

A Cambridge-i és a Southamptoni Egyetem tudósai pulzusmérő segítségével mérték legfeljebb hét napon át, mennyit mozogtak a résztvevők. Arra következtettek, a gyermekek egészségét javító törekvéseknek az anyáknál kellene kezdődniük. A gyermekek nem „csak úgy maguktól mozgékonyak”, a szülők pedig nagy szerepet játszanak abban, hogy korán kialakuljanak az egészséges mozgási szokások – írták a kutatók.

Az anya fut a gyerek után, vagy fordítva?

A vizsgálat során 554 négyéves gyermek és édesanyja folyamatosan, álmában és a vízben is hordta mellkasán a könnyű pulzus- és gyorsulásmérő övet. „Az anyák és gyermekeik adatai közvetlen összefüggést mutattak egymással” – állapította meg Kathryn Hesketh gyermekgyógyász, a kutatás egyik vezetője.