Az anyaméhen belül alakul ki az autizmus?

Amerikai szakemberek új bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az autizmus a terhesség korai szakaszában, az anyaméhen belül alakul ki - írja a The Daily Mail.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
anyaméh
2014. március 29. bencze.aron

Amerikai szakemberek új bizonyítékokat találtak arra vonatkozóan, hogy az autizmus a terhesség korai szakaszában, az anyaméhen belül alakul ki – írja a The Daily Mail.


Az eredmények arra utalnak, hogy az agykéreg kialakulásának korai szakaszában a betegséggel érintetteknél zavar alakul ki – állapították meg a Kalifornia és a San Diego-i Egyetem kutatói vizsgálatuk során, amelynek keretében olyan halott csecsemők agyszöveteinek 25 különböző génjét elemezték, akiknek egy része élete során autizmusban szenvedett, míg más részük nem.

Ennek során olyan géneket elemeztek, amelyek biomarkerekként szolgálnak az agykéreg más-más rétegeiben található különböző sejttípusok működésében. Az életük során autizmussal küzdő gyerekek agykérgének különböző részeiben speciális foltokat véltek felfedezni.

A legmeglepőbb az volt, hogy az autizmussal küzdők patológiai vizsgálata során szinte teljesen azonos agyszerkezetet véltek felfedezni. Emellett a korábbi betegeknél felfedezték, hogy agyukban kulcsfontosságú genetikai markerek hiányoztak. Ez a rendellenesség pedig arra utal, hogy az autizmus már a születés előtt, az anyaméhen belül kialakul.