Az anyatej csökkenti a krónikus gyulladások kockázatát

Az anyatejes táplálás időtartama összefügg a fiatal felnőttkori krónikus gyulladások kockázatával, amely a szív- és érrendszeri, illetve emésztőszervi betegségek későbbi kialakulásának esélyére utal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2014. április 24. bencze.aron

Az anyatejes táplálás időtartama összefügg a fiatal felnőttkori krónikus gyulladások kockázatával, amely a szív- és érrendszeri, illetve emésztőszervi betegségek későbbi kialakulásának esélyére utal.


Ha az immunrendszerben zavar keletkezik, akkor “túlműködhet”, és egészséges szervek ellen fordulhat, ez pedig krónikus gyulladáshoz vezet. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a krónikus gyulladás fokozza a szívbetegségek, az agyvérzés és a 2-es típusú cukorbaj kockázatát. A Proceedings-B tudományos lapban közzétett friss kutatás “számottevő” összefüggést fedezett fel az anyatejes táplálás időtartama és a gyulladások egyik kulcsfontosságú jelzőanyaga, a CRP-fehérje fiatal felnőttek vérében mért szintje között.

A Northwestern Egyetem és más amerikai egyetemek kutatói csaknem hétezer, 24-32 éves résztvevő vérmintáját elemezték, 44,8 százalékukat táplálták csecsemőkorukban anyatejjel. A nem anyatejen nevelt résztvevőkével összevetve a hajdan szoptatott csecsemők felnőttkori CRP-fehérje koncentrációja 20,1 százalékkal, 26,7 százalékkal, 29,6 százalékkal, illetve 29,8 százalékkal volt alacsonyabb aszerint, hogy születésüktől legfeljebb három hónapig, három-hat hónapig, hat-tizenkét hónapig vagy ennél hosszabb ideig éltek anyatejen.

A tanulmány szerzői ebből arra következtettek, hogy a rövidebb ideig tartó anyatejes táplálás magasabb CRP-szinttel jár a fiatal felnőttkor idején, ami összefügg a szív- és érrendszeri, valamint az emésztőszervi betegségek magasabb kockázatával. Tudományos kutatások a szoptatás számos, a gyermek egészségét védő hatását tárták fel. Az Egészségügyi Világszervezet az élet első hat hónapjában az anyatej kizárólagosságát ajánlja.