Az anyatej jótékony hatásai gyermekünkre

Élesebb látás, jobb étvágy, erősebb csontok – csak néhány előny, amit a rendszeres anyatejes táplálás eredményez a gyermeknél. Cikkünkben kísérletet tettünk arra, hogy a legfontosabb hatásokat összegyűjtsük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. augusztus 25. bencze.aron

Élesebb látás, jobb étvágy, erősebb csontok – csak néhány előny, amit a rendszeres anyatejes táplálás eredményez a gyermeknél. Cikkünkben kísérletet tettünk arra, hogy a legfontosabb hatásokat összegyűjtsük.


12 havi rendszeres szoptatás után az anyatej a 45 százalékát fedezi egy kisgyermek fehérjeszükségletének, ami a legfontosabb strukturális összetevője a hajkoronának. Nemcsak fényesebb, de egészségesebbek is lesznek a hajszálak az ilyen táplálástól. Az anyatej az ízlelőbimbók esetében is komoly hatást fejt ki. Kevésbé lesznek rossz evők a picik, mert a bimbókat stimulálja az anyatej.

Egy 12 hónapos gyermek immunrendszere a felnőttkori 60 százalékos szintjén üzemel.  Az anyatejben található antitestek értékes védelmet nyújtanak az első időkben, megóvva a csecsemőt a vírusok és bacilusok nagy hányadától. Az anyatej az egyik legfontosabb ásványi anyagot, a kalciumot is tartalmazza, ami a legnagyobb mértékben erősíti a csontokat. De ugyancsak csodálatos fájdalomcsillapító szer is az ütések és karcolások ellen, ami a kisgyermekkor velejárója.

Ám nemcsak a testi, de szellemi előnyöket tartogat a picik számára az anyatej. Azok a csecsemők, akiket rendszeresen táplálnak vele, a kutatások szerint magasabb intelligencia szinttel és értelmi képességekkel rendelkeznek a későbbiekben. Az anyatej hatással van a hidratálásra is. Rendszeres fogyasztása a betegségek megelőzésében fontos, ám egyes vírusok esetén hidratál, ha másfajta folyadékot nem tud magához venni a kicsi.

Az anyatej erősíti a szemeket is. Az erősebb látás vitaminszükségletének például 75 százalékát biztosítja. Sőt, még a testalkatot is befolyásolja: kisebb az esélye az elhízásnak, de még az ujjak szopására is hatással van,

Végül pedig egy praktikus szempont: könnyebb utazni egy olyan csecsemővel, akinek nem kell a tápszert melegíteni, külön elkészíteni. Sokkal kényelmesebb a szoptatás, mint egy cumisüveg.