Babát akarsz? Előbb töltsd fel a vitaminraktáradat

A fogantatásra és terhességedre való felkészülés, a jó indulás gyermeked későbbi testi-lelki fejlődésében kulcsfontosságú lesz. De mivel érheted ezt el?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség
2016. május 09. Vajda Boglárka

A fogantatásra és terhességedre való felkészülés, a jó indulás gyermeked későbbi testi-lelki fejlődésében kulcsfontosságú lesz. De mivel érheted ezt el?


Ahhoz, hogy sikeres legyen a fogantatás, és a várandósságod idején se alakuljanak ki komplikációk, fontos, hogy szervezeted már a tervezett terhesség előtt feltöltsd vitaminokkal.
Erre egyrészt azért fontos figyelned, hogy már a fejlődés kezdetén, az első hetekben is megfelelő vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és nyomelemhez juthasson a pici, másrészt a saját szervezeted harmonikus működésére is oda kell figyelned.

A bűvös 3-as
A fogantatás előtti időszak egyik bűvös száma a 3-as. Ennyi hónappal korábban érdemes tudatosabban készülnöd előre a várt fogamzásra. A káros szenvedélyek (dohányzás, alkohol) elhagyása mellett, praktikus lehet egy átfogó orvosi vizsgálat, egy laborvizsgálat is, hogy képet kaphass szervezeted és vitaminraktáraid állapotáról.

A felkészülés 3 hónapja tulajdonképp az előzetes ráhangolás, a megfelelő életvitel, a vitamin- és ásványianyag-raktárak feltöltésének időszaka. Babád fejlődéséhez a folsav, a B6-, a B12-, a C- és a D-vitamin, továbbá a cink nélkülözhetetlen. Emellett ezekben a hónapokban fokozottan kell figyelned a vas-és jódraktárak feltöltésére is.

Ha a tervezett terhesség előtt már tudatosan figyelsz étrendedre, és megfelelő táplálkozási szokásokat alakítasz ki, továbbá ügyelsz szervezeted feltöltésére, máris kedvezőbb pozícióból rajtolhatsz célod, egy egészséges terhesség és magzati fejlődés felé.

A bűvös 2-es

Vas
Mivel a statisztika szerint a kismamák mintegy 40 %-a a terhességet megelőzően sem rendelkezik elegendő vastartalékkal, így nagy valószínűséggel vashiány alakul ki, ami mind a babára, mind a mamára nézve veszélyes következményekkel járhat. Az elégtelen mértékű vérellátás oxigénhiányhoz, koraszüléshez, alacsony születési súlyhoz vezethet, és negatívan befolyásolja a babák születés utáni agyfejlődését is. A vérszegény kismamák nagyobb eséllyel vesztenek jelentős mennyiségű vért a szülés során. A megfelelő vasszint segít megelőzni a terhesség alatt a gyengeséget, fáradtságot, ingerlékenységet is.

Ugye érted, hogy miért fontos a vasraktárak kellő feltöltéséről időben gondoskodnod?
Valódi vas-bombák: amarant, quinoa, chia mag, hajdina, mák
+1 tipp: mindig törekedj valamilyen C-vitamin forrást is fogyasztani a vastartalmú ételed mellé!

Folsav
Egy 1996-os vizsgálat szerint a magyar várandós nők átlagos folsav-bevitele mintegy 40%-át érte el az ajánlottnak.

(forrás: babaszoba.hu)