Betegség vagy hiszti a hasfájás?

Még a tapasztalt anya - és a tapasztalt orvos - sem lehet biztos a dolgában, ha hasfájásról van szó, mivel számtalan oka lehet, és ennek megfelelően számtalan kezelési módja is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
betegség
2013. szeptember 23. bencze.aron

Még a tapasztalt anya – és a tapasztalt orvos – sem lehet biztos a dolgában, ha hasfájásról van szó, mivel számtalan oka lehet, és ennek megfelelően számtalan kezelési módja is.


Először is, mi az, hogy has? Egészen a gyomorszájtól a húgyutakig bármi beletartozhat, főleg ha még nem tud jól beszélni a gyerekünk, így a kikérdezés nem segít sokat. Aztán ugye a hasfájás lehet “igazi” és “nem igazi”. Vagyis sokszor nem betegség okozza, és varázsütésre el tud múlni. Például ha egy gyerek megtanulja, hogy a “fáj a hasam” kijelentés mentesíti egy csomó nemszeretem feladat alól. Ez utóbbi valójában nem egészségügyi, hanem nevelési kérdés. Ám van olyan lélektani helyzet, ami valódi hasfájást okoz.

Stressz a pocakban

Emlékszel, mikor érettségi előtt úgy érezted, egy kő van a gyomrodban? Az volt aztán igazán komoly stresszhelyzet. Sajnos előfordul, hogy egy gyerek rendszeresen érzi magát így, fél, szorong, feszült, aggódik, és folyton készenlétben áll. Igazából nem tudja megfogalmazni, mi a baja, de azt érzi, hogy fáj a hasa. A szülő talán észre sem veszi, hogy ennyire túlterhelt, nem is gyanakszik arra, hogy a rendszeres hasfájás hátterében lelki okok állnak. Orvoshoz mennek, ahol kiderül, hogy nincs semmi szervi elváltozás. A hasfájások 90 százaléka pszichés eredetű. A megoldást legtöbbször itt kell keresni, ha az orvos nem talál más okot. Gondold át, mi terheli őt. Ha nagyon szeretne megfelelni nektek, az óvó néninek, az ovistársaknak vagy éppen a saját elvárásainak, ez bizony hasfájást okozhat. Vegyetek vissza a követelményekből, ha lehet. Kérjetek segítséget a nevelési tanácsadóból vagy az óvodapszichológustól!

Lisztérzékenység?

Ha rendszeresen hasfájásra panaszkodik, fogy, gyakran fáradt, éjjel is felébred a fájdalomra, és nem a has közepére, hanem a gyomor tájékára vagy az oldalára mutogat, akkor feltétlenül kivizsgálásra van szükség. Előfordulhat, hogy lisztérzékenység (cöliákia) van a háttérben. Ezt a leggyorsabban a patikában kapható teszttel lehet kizárni, de mindenképpen szakorvosi vizsgálatra van szükség.

Allergia

A hasfájást hasmenés, haspuffadás is kíséri, a gyerek vakarózik, ekcémás területek jelenhetnek meg a hajlatokban. Ez az állapot táplálékallergiára utal, melynek komoly eseteiben a széklet véres lehet. Csecsemő- és kisgyerekkorban a leggyakoribb allergén a tehéntej. A kicsinek teljesen tehéntejmentes diétát kell folytatnia. Ha erre javul a helyzet, valószínűleg megvan az allergén. Ha nem, tovább kell keresni a tojás, olajos magvak és más élelmiszercsoportok között. Az eset felgöngyölítését gasztroenterológusra kell bízni, de jó, ha dietetikus tanácsát is kéred.