Braxton-Hicks kontrakció, más néven jóslófájás

Rendszertelen méhösszehúzódások, váratlanul jelentkező kellemetlen, feszítő érzés - mi is tulajdonképpen a Braxton-Hicks kontrakció? Kinél jelentkezik, milyen tünetekkel, mire kell figyelni a kismamának?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szülés
2015. május 05. Csontos Dóra

Rendszertelen méhösszehúzódások, váratlanul jelentkező kellemetlen, feszítő érzés – mi is tulajdonképpen a Braxton-Hicks kontrakció? Kinél jelentkezik, milyen tünetekkel, mire kell figyelni a kismamának?


“Nem is hallottam még róla”, “az valami probléma, valami baj lehet belőle?”, “olvastam róla, de nem tudnám visszaidézni” – többek között ezeket mondták azok a kismamák, akiket rögtönzött mini közvélemény-kutatásunkban megkérdeztünk a Braxton-Hicks kontrakcióról. Viszonylag kevesen voltak, akik pontosan el tudták mondani, mi is ez, mikor és hogyan zajlik.

A fentiekből tehát egyértelmű, hogy nem minden kismamának ismerős a Braxton-Hicks kontrakció fogalma, de talán a hétköznapi álnév – a jóslófájás – már ismerősebben cseng. Érdemes képbe kerülni a fogalom kapcsán, hisz a terhesség alatt idővel minden kismama találkozik ezzel a furcsa haskeményedés érzéssel, s persze hasznos, ha tudja, miről beszél az orvos, vagy egy másik kismama, amikor a Braxton-Hicks-et emlegeti.

Kezdjük a névadóval: angol orvos, John Braxton Hicks, aki a XIX. század végén elsőként jegyezte fel a terhesség előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkező, többnyire rendszertelen méhösszehúzódásokat.

Már a hatodik hónaptól (a 23-24. terhességi hét környékén) érezheted, és ahogy nő a baba, egyre gyakoribb lehet. Sokszor megtéveszti a kismamákat, mert a szülés közeledtével egyre gyakoribbá válik, és sokan – főként, ha az első babájukat várják – a vajúdás jelének veszik. Az is előfordul ugyanakkor, hogy valaki egyáltalán nem észleli a terhessége során.

Az összehúzódás a méh tetejéről indul, lefelé halad és menstruációs fájdalomhoz hasonló érzéssel jár. Van, akinél az alhasban, másnál a medencében, a combok környékén teljesedik ki. Akár egy percig is eltarthat a has bekeményedése és az ezzel járó érzés, s bár fájdalommentes, a kismamák kellemetlen érzésként írják le.

Ez csak Braxton-Hicks kontrakció vagy beindult a szülés?

A várandós anyukák leggyakoribb kérdése, kétsége, hogyan különböztethetik meg ezeket az összehúzódásokat a szülés idejét jelzőktől.

Fontos különbség, hogy a jóslófájások (Braxton-Hicks méhösszehúzódások)…

  • nem erősödnek,
  • nem gyakoriak, azaz 1 órán belül 4 alkalomnál ritkábbak,
  • rendszertelenül jelentkeznek,

A cikk még nem ért véget. Olvass tovább!