Csoportos szoptatás: együtt könnyebb!

Aki alig mozdul ki otthonról a kisbabával, könnyen úgy érezheti, ritka, váratlan és felettébb furcsa helyzetek sokaságával kell megküzdenie a szoptatás során. De van megoldás!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
szoptatás
2013. november 03. szabo.daniel

Aki alig mozdul ki otthonról a kisbabával, könnyen úgy érezheti, ritka, váratlan és felettébb furcsa helyzetek sokaságával kell megküzdenie a szoptatás során. De van megoldás!


Most, huszonnégy évvel az első gyerekem születése, tíz év szoptatás és több mint egy évtizedes szoptatási tanácsadói tevékenykedés után úgy látom, a szoptatás támogatásának leghatékonyabb és egyben legélvezetesebb formája a csoportos beszélgetés hasonló cipőben járó anyákkal. Öt éve vezetem a La Leche Liga békásmegyeri csoportját.

Akkor kétéves Ilonkámmal kezdtük, és bár nem szoptatok már, továbbra is ugyanolyan örömmel várom a találkozókat. Nagyon sokan megfordultak a csoportokban, akad, aki azóta már a harmadik, negyedik gyerekével jár, vagy vesz részt a levelezőlistánkon a csoport életében. A találkozókra havonta egyszer kerül sor, a témák pedig négy súlypont köré rendeződnek: várandósság és felkészülés a szoptatásra, a szülés és az első napok, hetek utána, az első fél év és végül a hozzátáplálás megkezdése utáni időszak. Az alkalmak úgy kezdődnek, hogy mindenki elmeséli, őt éppen mi foglalkoztatja, milyen szakaszban járnak a szoptatással, esetleg milyen kérdések és nehézségek merültek fel. Itt máris lehetőség nyílik arra, hogy mások is elmeséljék, hasonló helyzetben mit tapasztaltak, mit tettek, milyen eredménnyel. A gyakorlati dolgokon túl a szoptatás különböző vonatkozásainak érzelmi hátteréről is beszélünk: mit él át az anya, és mit a kisbabája, nagyobbacska gyereke. Megfordul a csoportban számos kis vasgyúró és vékonyka, de eleven gyerkőc, örökbe fogadott, szoptatott babák, eltérő fejlődésű, speciális igényű gyerekek és persze az anyák, akik nagyon sokfélék. Mégis közösek abban, hogy szeretnének szoptatni, a szoptatásban a baba táplálásának és a vele való kommunikációnak, kapcsolattartásnak, a szeretet kifejezésének fontos eszközét látják, nyitottak egymás tapasztalataira.