Ez nem kérdés – a veréstől rosszabb lesz a gyerek!

Közismert tény, hogy a verés nem célravezető nevelési módszer, egy amerikai kutatócsoport azonban fáradságot nem ismerve tudományosan is bizonyította ezt: azt találták, hogy azok az ötévesek, akiket gyakran vertek, agresszívabbak voltak és gyakran szegték meg a szabályokat már általános iskolás korukban - adta hírül a Reuters Hírügynökség.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. október 27. bencze.aron

Közismert tény, hogy a verés nem célravezető nevelési módszer, egy amerikai kutatócsoport azonban fáradságot nem ismerve tudományosan is bizonyította ezt: azt találták, hogy azok az ötévesek, akiket gyakran vertek, agresszívabbak voltak és gyakran szegték meg a szabályokat már általános iskolás korukban – adta hírül a Reuters Hírügynökség.


“Egyszerűen nincs rá bizonyíték, hogy a verés jót tenne” – mondta Elizabeth Gershoff, a Texas Egyetem munkatársa, aki a szülők fegyelmezési módszereit és annak hatásait vizsgálta. Véleménye szerint a verés a problémák agresszív megoldásának módszere, ezért nem vezethet jóra.

Michael MacKenzie, a Columbia Egyetem munkatársa és csapata pedig mintegy 1900, 1998 és 2000 között született gyermek adatait elemezte. Ennek keretében a szülőket a gyermekek 3, majd 5 éves korában megkérdezték arról, hogy verik-e gyermeküket és milyen gyakran. Ezt követően arra voltak kíváncsiak, hogy a gyerekeknek van-e valamilyen viselkedési problémája, a gyermekekkel pedig 9 éves korukban szókincs-tesztet töltettek ki.

A gyerekek 3 éves korában a megkérdezett anyák 57, az apák 40 százaléka vallotta azt, hogy ütötte már meg gyerekét nevelési célzattal. Ez az arány némileg csökkent a gyerekek 5 éves korára: akkor az anyák 52, az apák 33 százaléka használt verési eszközt.