Ezekre a vitaminokra van szükségünk várandósan

Ha komolyan elgondolkodtunk a családalapításon akkor érdemes már a teherbeesés előtt elkezdeni vitaminokat szedni. A legtöbben igyekeznek természetes forrásból beszerezni ezt, de sokan vannak, akik a gyógyszerkészítményekre esküsznek. Mit, mikor és milyen mennyiségben?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2016. szeptember 07. Csontos Dóra

Ha komolyan elgondolkodtunk a családalapításon akkor érdemes már a teherbeesés előtt elkezdeni vitaminokat szedni. A legtöbben igyekeznek természetes forrásból beszerezni ezt, de sokan vannak, akik a gyógyszerkészítményekre esküsznek. Mit, mikor és milyen mennyiségben?


Egy gyermek érkezése teljesen átalakítja egy pár addigi életét, de nem csak a napi rutin változik meg azzal, hogy két csík jelent meg a terhességi teszten, hanem az életmód is. Sokszor a nők ekkor kezdenek el igazán odafigyelni az egészségükre. Egy dohányos anya leteszi a cigarettát, míg egy gyorskaján élő igyekszik változatosabban étkezni. Azt persze hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy egy magzat élete nem akkor kezdődik, amikor annak már látható jelei vannak, hanem sokkal hamarabb. Éppen ezért, ha már a családalapításon gondolkodunk érdemes a testünkből kipucolni a sok szemetet és vitaminokkal feltölteni a raktárakat.  

Mire van szükségünk?

Ez változó, éppen ezért érdemes a háziorvosunkkal egy teljes vérképet csináltatni, hogy kiderüljön milyen vitaminokra volna szüksége a szervezetünknek. Ezen felül persze jöhetnek azok a vitaminok, amikre egy kismamának szüksége van.

Folsav: Ez az egyik legfontosabb vitamin egy kismama életében, amit már hónapokkal a kívánt terhesség előtt érdemes elkezdeni szedni. A folsavat szedhetjük külön tablettaként, terhesvitaminként vagy a bevihetjük a szervezetünkbe táplálkozással is. Ehhez célszerű spárgát, brokkolit, leveles zöldségeket, spenótót, kelbimbót és narancsot fogyasztani.

A folsav segít számos magzati rendellenesség elkerülésében, valamint csökkenti a vetélés kockázatát és a nyitott gerinc kialakulását.  

Vas: A vashiány nem csak a várandósoknál, de az emberek többségénél nagy gondot okoz. Ezt ugyanúgy, mint a folsavat több forrásból is beszerezhetjük. Ha természetes módon vinnénk be a szervezetünkbe akkor együnk sok céklát és májat. Fontos azonban, hogy nem szabad túlzásba esni, mert a  „túladagolás” vérnyomásproblémákhoz vezethet.

A-vitamin: Ez a vitamin segít a pici növekedésében, a csont-, a fog- és a bőrszövet kialakulásában. Nélkülözhetetlen továbbá a szív, a keringés és az idegrendszer kialakulásánál. Azonban amennyire hasznos, annyira veszélyes is tud lenni, ha túladagoljuk, ezért célszerű csak táplálékkal bevinni a szervezetünkbe. A-vitamint tartalmaz: tej és a tejtermék, tojássárgája, sárgarépa. A máj ugyan rengeteg A-vitamint tartalmaz, de sok benne a retinol is, ami magzati károsodást idézhet elő, ha sokat fogyasztunk belőle.

C-vitamin: a magzatvédő vitaminok közül nem hiányozhat a C-vitamin, amit jó esetben már a várandóság előtt is fogyasztottunk. Hatása több szempontból is fontos: segíti a vas felszívódását, fokozza az ellenállóképességet, csökkenti a vetélés kockázatát valamint nagyobb eséllyel maradnak egészségesek a fogaink a szedésének köszönhetően. Elsősorban citrusfélékből, zöldségekből tudjuk természetes módon pótolni. A szervezet C-vitamin szükséglete 50 százalékkal nő a várandósság ideje alatt, ám itt is vigyázni kell a túladagolásra, mert a szakemberek szerint koraszüléshez vezethet.