Ezért növekszik a koraszülöttek száma

Több tényező is befolyásolja, ha korábban érkezik a baba. A koraszülött babák számos egészségügyi kockázatnak vannak kitéve. Sokszor maradandó problémák az újszülöttek és a családok későbbi életútját is befolyásolják.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
család
2019. március 22. Babaszoba

Az elmúlt évtizedben Magyarországon évente mintegy 8000 újszülött jött világra idő előtt vagy alacsony súllyal – olvasható a KSH vonatkozó jelentésében.

Kit nevezünk koraszülöttnek?

A terhességi hét és a születési súly együttes értékelése alapján négy kategóriába sorolhatók az újszülöttek:
  • érett koraszülött, aki a 37. terhességi hét előtt, de legalább 2500 grammal született;
  • kis súlyú koraszülött, aki a 37. terhességi hét előtt és 2500 grammnál kisebb súllyal jött világra
  • kis súlyú, időben született, aki a 36. terhességi hét után, de 2500 grammnál kisebb súllyal született
  • érett, időben született, aki a 36. terhességi hét után és legalább 2500 grammal született.
Mi befolyásolja a koraszülést?

Anyai életkor

A koraszülések és a kis súlyú születések gyakoriságát befolyásolja az anya életkora: a túl fiatalon vagy a túl idős korban vállalt gyermekeknél nő az előfordulás esélye. Ugyanakkor az utóbbi 25 évben jóval kisebbek lettek a korcsoportok közötti különbségek. A legjelentősebb visszaesés a legidősebb nőknél ment végbe, a 20-as éveikben járó nők mutatóját pedig enyhe emelkedés jellemezte. Úgy tűnik, az orvostudomány fejlődésével kitolódott az az életkor, ami-kor az anyák még biztonságosan, kisebb egészségügyi kockázat mellett vállalhatnak gyermekeket.

Anya családi állapota

Az anya családi állapotát vizsgálva mind a kis súlyú, mind a koraszületések aránya 2016-ban a házas családi állapotúak esetében volt a legalacsonyabb (7,3% és 8,4%). 2500 gramm alatti baba születése a legnagyobb arányban, 10%-ban az elváltak körében fordult elő. A nem házas családi állapotú anyák körében lényegesen gyakoribb volt a kis súlyú születések előfordulása, mint a házasok körében. 1990 óta a nem házas családi állapotúak esetében lényeges javulás figyelhető meg.
A 37. hét előtt a hajadonok 9,5, az özvegyek 11 és az elváltak 12%-a szült. A nem házasok körében kisebb mértékben, de szintén javultak a mutatók, míg a házas családi állapotúak körében valamelyest gyakoribbá vált a koraszülés.
A koraszülés és a kis súlyú születés terén is a legkisebb kockázatú életkor a 25-34 éves nők, ők jelentős részben házasok. A hajadon családi állapot elsősorban a fiatalabb, az elvált és megözvegyült nők jelenléte inkább az idősebb korcsoportokra jellemző, vagyis azokra, ahol jóval gyakoribb a koraszülöttek és a kis súllyal születettek előfordulása.

A cikk folytatásához kattints.