Fuss babakocsival!

Utat tört magának Magyarországon a babakocsival futás, ami megfertőzte az anyukákat. Sport és egszerre örömteli közös program a család többi tagjával. Szakképzett oktatók, akik maguk is kisbabájukkal kezdték ezt a sportot. Utánajártunk miért is kedvelt ennyire ez az új mozgásforma.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
0-3 éves korig
2014. november 17. Csontos Dóra

Utat tört magának Magyarországon a babakocsival futás, ami megfertőzte az anyukákat. Sport és egszerre örömteli közös program a család többi tagjával. Szakképzett oktatók, akik maguk is kisbabájukkal kezdték ezt a sportot. Utánajártunk miért is kedvelt ennyire ez az új mozgásforma. 


Idén május utolsó napján döntöttünk úgy, hogy elmondjuk országnak – világnak, hogy milyen szuper családi sport a babakocsis futás. Ekkor indítottuk el a Fuss babakocsival Facebook csoportunkat. – emlékezett vissza Nyári Fruzsina a Fuss Babakocsival! egyik alapítótagja a kezdetekre.

Mire figyelj?

A szülés utáni regenerálódás minden kismamának eltérő gyorsaságú és mértékű. Számít az is, hogy mennyire volt valaki sportos a várandóssága előtt. Az esetek többségében az anyukák akár már a hatodik héttől is ekezdhetnek mozogni. Nem kell félni, a tejnek nem árt meg egy kis mozgás. Ha mégis arra lennének figyelmesek, hogy csökken a tejtermelés akkor érdemes kicsit viszavenni a tempóból.  A tej védelmére szolgál az is, ha kocogás előtt szoptatják meg a kicsit, így nem fog feszülni a cici. Sportmelltartót érdemes viselni, ami megvédi a melleket a rázkódástól. Fontos tudni, hogy az izomláz miatt savasodhat el a tej, de ha ezt kivédik, akkor nem lehet probléma a mozgással. Ha valaki korábban nem sportolt, de a szülési utáni felesleget szeretné ledolgozni azt is várják Fruzsináék az ország több pontján egy közös futásra. “Nagyon fontos a fokozatosság a babának és nekünk is. Szoktatni kell csemeténket a babakocsizáshoz, ezért első körben fél óránál több nem javasolt. Kis távokkal kezdjünk neki, mivel pár hónap elteltével olyan, mintha újrakezdők lennénk, és a mozgásunk is más lesz, mint amit megszoktunk, mivel magunk előtt toljuk a babakocsit.” – teszi hozzá Fruzsina.

Sport és életöröm – Kinek javasolt?

Jó választás lehet a babakocsis futás olyan szülőknek akik korábban is sportoltak, futottak. Olyan mamiknak, akik sokat vannak egyedül, közösségre vágynak, szeretnek a babájukkal kimozdulni, természetbe lenni. Akik nem tudják rávenni magukat, hogy elinduljanak, sportoljanak. A fuss babakocsis mozgalom által fittek lehetnek testileg és lelkileg is. Így könnyebb helyt állni a hétköznapokban is. Apukák, figyelem! Ha az anyukák még nem érzik magukat úgy szülés után, akár a férfiak is elkezdhetik a szoktatást a piciknél. “Zsolti azért ragaszkodott ahhoz, hogy ilyen babakocsink legyen, mert rengeteget ül irodában. Kell neki a mozgás, viszont nem akart a családozástól még több időt elvenni, így szuper apa-fia program lett belőle. – emlékszik az első pillanatokra Fruzsi. Pár hónapig élveztem, hogy van 1 óra pihenő időm. Aztán mikor úgy éreztem, hogy már nekem is jól esne a mozgás, elkezdtem én is kocogni.”

Mire van szükség ahhoz, hogy futhassunk?

A futó babakocsik 3 nagy felfújható kerékkel rendelkeznek, jó a rugózásuk,  a toló karon gyakran fék vagy karpánt van, nagy napellenzőjük van fény és szél ellen. Ezek a tulajdonságok baba-mama biztonság és komfort miatt is fontosak. A Fuss Babakocsival Egyesület babakocsi kölcsönzőt is működtet, így lehetőség van kipróbálni több márkát is, és akár fél éven át is lehet egyesületi kocsival futni ha nem akarnak új kocsira beruházni.- teszi hozzá az alapító. A kicsiket érdemes rétegesen felöltöztetni, hiszen menetszéllel szemben vannak. Lássuk el őket étellel, itallal és játékokkal, hogy ne unatkozzanak. Ha a pici alszik, az anyukák pedig egyedül vannak nyugodtan hallgassanak zenét, ami további sikerek felé hajtja őket. 

A kezdeti lelkesedés mozgalommá vált…

“Azt hittük, csak páran leszünk, de hamar ránk találtak a sportos, nyitott lelkű családok. 2 héttel a csoport indulása után kiderült, hogy kíváncsiak erre a sportra, és a kezdők számára weboldalt kell csinálnunk, hogy hasznos információkkal láthassuk el őket. Jelenleg 333 tagja van a zárt csoportunknak. Ez a kis csapat nagyon aktív, vidékiek és budapestiek vannak köztük egyaránt. Napi szinten rengeteg fotó megosztásunk van, posztolások, hogy ki merre és mikor fut és kinek van kedve csatlakozni. Vidéken, Szekszárdon van az egyik leglelkesebb Fuss babakocsis közösség. Most alakul a Mátrában, Miskolcon, Dunakeszin, Vácon, Szegeden is futó klub.  De ezen kívül is sok településről is megkerestek már minket az érdeklődők.”

Hol találkozhatunk velük legközelebb?

“Jótékonysági Mikulás futásunk lesz idén, jövőre pedig  már négy versenyen is lesz kifejezetten babakocsis futás miattunk.” – lelkesedik Fruzsina. Hozzátette: Legtöbben eddig a rekord kísérletünkön voltunk a 29. Wizz Air Budapest Félmaraton Ligetkörén, 64 babakocsis futóval. Általában kisebb távokra megyünk, 2-8 km, ezekre  10-20 fő  mindig jön velünk egyéniben vagy váltóban. A nagy lelkesedés eredménye az, hogy a tavaszi félmaratonra  többen neveztünk, és készülünk.

Aki kipróbálná magát, de egyedül nem vágna bele, az látogasson el a Fuss Babakocsival! honapjára, ahol minden fontos információt megtalál.