Ha ezt tapasztalja gyermekén, azonnal forduljon orvoshoz!

Az Amerikai Alvás Társaság adatai szerint a gyerekek mintegy 4 százalékát diagnosztizálják alvási apnoe-val. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az egészségügyi állapot egyre nagyobb problémát jelent, különösen a gyermekkori elhízási járvány miatt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
alvás
2013. október 29. bencze.aron

Az Amerikai Alvás Társaság adatai szerint a gyerekek mintegy 4 százalékát diagnosztizálják alvási apnoe-val. A szakértők egyetértenek abban, hogy ez az egészségügyi állapot egyre nagyobb problémát jelent, különösen a gyermekkori elhízási járvány miatt. Sőt mi több, sok gyereket nem diagnosztizálnak időben a betegséggel, így feleslegesen szenvednek, esetleg szednek tüneteikre tévesen más gyógyszereket – hívja fel a problémára a figyelmet a Fox News cikke.


Az alvási apnoe egy alvás közben fellépő légzési zavar, amely bármely életkorban kialakulhat, mégis leggyakrabban a 3-7 éves korú gyerekeket, valamint a középiskolásokat érinti. Szakemberek szerint a gyerekek akkor vannak a legnagyobb veszélynek kitéve, amikor a legnagyobb a növekedés magasságukban.

A tettesek leggyakrabban a megnagyobbodott orrmandulák, illetve az orrpolip, de a gyermekkori elhízás szintén felelőssé tehető az alvási apnoe-ért: az obesitas-al küzdő gyerekek 60 százaléka szenved a betegségtől. De hogyan ismerhető fel a probléma?

A rendszeres horkolás, a nyugtalan alvás, az éjszakai többszöri felébredés, a reggeli fejfájás és a napközbeni álmosság mind aggodalomra adhatnak okot.

Az alvási apnoe-t emellett szintén összefüggésbe hozták a figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral, az ingerlékenységgel és más viselkedési problémákkal. Emellett nagyobb valószínűséggel küzdenek tanulási nehézséggel, így gyenge lesz iskolai teljesítményük. Amennyiben a felsorolt tüneteket tapasztalja gyermekénél, forduljon mielőbb orvoshoz!