Ha panaszkodik, jobban megy a munka

Alapvetően nem szeretünk panaszkodni, pedig a panaszkodás műszerrel mérhetően csökkenti a stresszt.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
munkahely
2013. december 05. szabo.daniel

Alapvetően nem szeretünk panaszkodni, pedig a panaszkodás műszerrel mérhetően csökkenti a stresszt.


Néhány napja bemutattuk Önöknek a Munkahelyi Stressz Kutatócsoport által elindított nagyszabású felmérést. Kezdeményezésük egyedülálló abban az értelemben, hogy hazánkban olyan széleskörű kutatást végeznek a munkahelyi stresszről, amelyre eddig nem volt példa. Eredményeikre még jócskán várni kell, de az előzetes feltevés mindenképpen az, hogy a magyar munkavállalók az átlagnál stresszesebb környezetben dolgoznak, lelki és testi egészségüket komolyan negatívan befolyásolják munkakörülményeik.

Hogy addig is, amíg erre várunk, hasznosan töltsük az időt, elmondjuk Önöknek, mivel lehet könnyebbé, elviselhetőbbé tenni a munkaerőpiacon elszenvedett sérelmeket.

Tudta?
Az Európai Unióban minden 4. munkavállaló szenved a tartósan fennálló, a testi-lelki jól-létet megterhelő munkahelyi stressz káros következményeitől, amely mind szervezeti, mind társadalmi szinten jelentős többlet terhet jelent.

 

Az alábbi technikák nem csak azoknak szólnak, akikben alkalmanként felmerül a munkából való azonnali hazatérés gondolata, hanem mindenkinek, aki érezte már, hogy nehezére esik teljesíteni, nehezére esik „jóban lenni” a munkatársaival, gyakran érzi azt, „elege van”.
Nézzünk néhány teljesen hétköznapi, könnyen kivitelezhető trükköt!

MOZGÁS

Nemcsak stresszesek, de túlsúlyosak is vagyunk, így a mozgás valóban minden területen segíteni fog. Egy egészséges felnőttnek nagyon javallt a rendszeres, legalább napi fél óra mozgás. A realitás természetesen az, hogy örülünk, ha heti egyszer eljutunk futni, edzőterembe vagy valahova, ezen érdemes és a legkönnyebb is változtatni.

Tűzzünk ki a héten legalább két napot, amikor nem engedünk semmilyen külső kényszernek, mindenáron mozgunk. Lényegében mindegy, hogy mit: lehet egy előre lefoglalt, bérletes hely focizni a barátokkal, egy közös futás a barátnőnkkel, stb. Fontos, hogy ez a két mozgás társas legyen, hiszen így egymást „húzzuk”, erősítjük.

Ha azt gondoljuk, mindez kizárt, nincs kétszer két óránk, akkor tegyük a szívünkre a kezünket: hány óra TV-t nézünk egy héten? Helyette, közben ragadjunk súlyzót, végezzünk felüléseket vagy fekvőtámaszozzunk!

Akár a munkahelyen is

Ha megoldható, a mozgást rendszeressé és időtakarékossá tehetjük, ha bent a munkahelyen végezzük. Keressünk egy félreeső helyet, és nyugodtan nyomjunk le tíz fekvőtámaszt!

MUNKAHELYI BARÁT

Sokan beleesnek abba a hibába, hogy elszigetelődnek, egyedül maradnak a munkahelyükön. Problémáikat magukban tartják, nem adnak és nem kérnek segítséget. Ha azt szeretnénk, hogy embernek érezzük magunkat a munkában, keressünk szövetségeseket, barátokat, akikkel megoszthatjuk napi gondjainkat. Persze a legegyszerűbb csacsogás is megteszi.

SZÁMOLJON HÁROMIG

Hányszor hallottuk ezt a tippet anyáinktól! Fogadjuk meg, rengeteg kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat. Ha hajlamosak vagyunk gyakran összetűzésbe kerülni a munkatársainkkal, főnökünkkel, hasznos lesz az a néhány másodperc. Közben kissé lecsillapodunk, átgondoljuk a dolgot, és ha csak napi egy veszekedéstől vagy ingerült párbeszédtől szabadulunk meg, megérte.

HOBBI

Akinek hosszú távon nincs hobbija, előbb vagy utóbb értelmetlennek fogja érezni az életét. A munka önmagában sohasem elégítheti ki egy ember szükségleteit. Bizony szükségünk van értelmes, számunkra élvezetet jelentő kikapcsolódásra, legyen az kultúra, sport, családi vagy bármilyen egyéb program. Ha nincs hobbink, keressünk, sosem késő!

PANASZKODÁS

Ha panaszkodás gondolunk, azonnal rá szoktuk vágni: utáljuk. Itt az ideje, hogy változtassunk ezen. Panaszkodás közben ugyanis műszerekkel mérhetően csökken a stressz-szint. Ne érezzük tehát gyengeségnek, mondjuk el, ami a szívünket nyomja, ami kellemetlenül érint. Egy ilyen beszélgetés során előbb vagy utóbb a velünk történő pozitív dolgok is elő fognak kerülni.