Hányós-hasmenős+kánikula=/=kórház

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
egészség és lélek
2013. augusztus 08. bencze.aron

Lázas, hányós-fosós terjed az ismerettségi körünkben, mára minket is elért. Nincs is jobb, mint a hőségben magas lázzal ÉS hányingerrel ÉS hasmenéssel nyüszítő gyerek.


Ha nem akarjuk kórházban, infúzióval abszolválni a betegséget, akkot két dolgot tehetünk. Az egyik, hogy nagyon drukkolunk, hogy a gyerek ne legyen eszméletlenül-iszonyúan szarul. A másik, hogy itatjuk és hűtjük, és itatjuk és hűtjük és így tovább.

Senkit nem szeretnénk paráztatni, de érdemes elolvasni a Heim Pál kórház laikusok számára is nagyon érthetően megfogalmazott összefoglalóját, milyen betegségek járhatnak jelentős hányással, és melyek azok az esetek, amikor nem otthon kell kísérletezni.

De esetünkben most nem a rémbetegségekről van szó, hanem az egyszerű hányós-fosósról, ami történetesen épp a kánikulában köszöntött be.

Az ilyesféle kórokban az a nagyon szemét, hogy olyan erős hányingere tud lenni az embernek, hogy nem csoda, ha még egy korty vizet sem akar lenyelni.

  • Lázcsillapítás – Ha a gyógyszer nem hat, vagy a hatása túl hamar kimegy, lehet más hatóanyaggal váltva adni (pl: ibuprofen 8 óránként, 1 nap max 3-szor, paracetamol meg a félidőkben. Az orvossal, védőnővel egyeztessék, mit és milyen ritmusban adjanak.)
  • Hűtőfürdő – A gyerekorvosunktól tanultam, hogy nem érdemes, és nem is hatékony lázas gyereket 30-31 fokos vizekkel kínozni. Azzal annyit érünk el, hogy a végtagok erei összeszűkülnek, és a maghőmérséklet nem fog csökkenni, pláne, hogy a gyerek kb 3 percet lesz képes benne maradni. A hatásos hőmérséklet a 37-37,5 fok, és a kívánatos az lenne, ha a gyerek legalább 15-20 percet el tudna benne tölteni. Amikor 39,3-mal rakjuk be a kádba, pont szuper eredmény, ha sikerül a vízzel 37,5-ig lenyomni.